Kom med mig ind i den kreative verden af garn i ekstra store dimensioner, når vi i dette blogindlæg dykker ned i det bløde XL kæmpe garn.
Kæmpe garnet giver dig et anderledes tag på det traditionelle håndværk, hvad enten du vil strikke, hækle eller væve. Når du fordyber dig i dette XL garn, får du rig mulighed for at udvikle din kreativitet, teste dine teknikker og skabe nye kreative udtryk.
Læs med, lær garnet at kende og giv dig selv en sjov og hyggelig udfordring med disse 5 idéer:
- Stolehynde strikket i XL kæmpe garn
- Hæklet ophæng til væggen
- Hæklet kurv
- Håndstrikket tæppe af XL kæmpe garn
- Vægtæppe med frynser
Du finder alle idéer og materialer til kreativitet med kæmpe garn lige her.
Hvad er kæmpe garn?
XL kæmpe garn fås i to udgaver: “Mega” og “Manga”. Begge varianter er velegnet til dine kreative sysler – både når du vil strikke, hækle, væve eller prøve kræfter med armstrik.
“Mega” er kraftigt garn af 90 % akryl og 10 % uld. Den fås i nøgler á 300 g. med en længde på 15 m. Du kan få Mega-garn i 6 friske farver: rosa, grå, råhvid, lime grøn, mørk blå og turkis. Find dem alle sammen her.
“Manga” er en tyndere udgave, som er lavet af 100 % akryl. Garnnøglen vejer 200 g. og har en længde på 17 m.
Se de 6 forskellige farver Manga-garn her.
Uanset om du arbejder med Mega- eller Manga-garn, får du et meget blødt materiale, som er lækkert at røre ved. Garnets kvalitet minder om uspundet garn, og derfor kan det godt fnulre lidt. Det skal plejes og behandles nænsomt, så du kan få det maksimale ud af dine hjemmelavede værker.
Du kan vaske dit kæmpe garn i hånden ved max 30 °C, og efter vask bør dine færdiglavede emner tørre fladt liggende på et håndklæde.
Når du arbejder med det overdimensionerede garn, skal du naturligvis have tilsvarende forstørrede strikkepinde og hæklenåle. Du kan få dem helt op til nr. 35, og det er lige netop med til at gøre denne aktivitet så interessant.
Se hele samlingen af XL strikkepinde og hæklenåle her.
Og lad os så komme i gang.
Stolehynde strikket i XL kæmpe garn
Dine strikkeprojekter får nyt liv med det tykke XL garn. Er du vant til at strikke og være kreativ med garn, men har du ikke arbejdet med kæmpe garn før – så kan du med fordel begynde med denne idé.
Stolehynden her er nemlig ret simpel at lave, og du kan trylle den frem på ingen tid. Denne variant måler ca. 45 x 45 cm. Du strikker den på rundpind nr. 35, hvor du strikker frem og tilbage, så du får en firkant. Der er brugt knap 2 nøgler af den rosa XL garn pr. hynde.
En færdig pude i ét lag
Hynden er lavet af Mega garn, og på grund af garnets kraftige kvalitet skal du ikke bøvle med pudefyld, lynlåse eller knapper til lukning. Som du kan se på billedet herover, er kæmpe garnet nemlig så tykt og blødt i sig selv, at hynden er klar til at sidde på med det samme.
Hæklet ophæng til væggen
Kan du derimod tænke dig at hækle med dit kæmpe garn?
Dette hækleprojekt er nemt at gå til, og hvis det er nyt for dig at hækle med kæmpe garn, så er det måske en god idé at begynde her. For ophænget hækler du med den smallere Manga XL garn, her i grå, og du skal bruge hæklenål nr. 30.
Se hvordan du laver det hæklede ophæng til væggen her.
Tip: Når du monterer dit hæklede stykke på en pind med øksner, kan du uden problemer fastgøre en snor mellem metalringene. Dermed er ophænget lige til at hænge op på væggen og bruge til den skønneste opbevaring af bl.a. strikketøj og legetøj.
Hæklet kurv
Men du kan også sagtens hækle med Mega-udgaven af kæmpe garn. Så kan du fx lave en dekorativ og robust brødkurv som denne, der vil pynte på ethvert morgenbord.
Du skal bruge hæklenål nr. 35 til kurven, og vælge din favoritfarve blandt Mega garnet, fx den friske grønne nuance som her.
Som du kan se i denne hækleopskrift, hækles kurven ud fra en magisk ring (se videoen herunder). Hvis du vil lave en større kurv, end den du ser på billedet her, så skal du bare følge samme opskrift – men bruge en ekstra garnnøgle.
Magisk ring
Se videoen her, som min kollega har lavet til dig, der gerne vil lære at hækle en magisk ring.
Du bruger samme teknik med dit XL garn, selvom både hæklenål og garn er i kæmpeformat.
Håndstrikket tæppe af XL kæmpe garn
Vil du gerne kaste dig selv derud, hvor du måske ikke helt kan bunde, så se lige denne idé. Og nu bliver det rigtig sjovt, for her skal du nemlig bruge armstrik.
Disse store, bløde og vamsede tæpper er populære i tidens home decor. De kan fås mange steder, men glæden ved at lave det selv slår alt, du kan købe. Og så får du et skønt, personligt og helt unikt tæppe til de kølige sommeraftener og efterårets hyggevejr.
Til dette store armstrikkede tæppe af akryl- og uldgarn skal du bruge 12 garnnøgler, dine arme – og med fordel et bord. Det er nemlig lettest at strikke tæppet, når det ligger bredt ud på et bord. Så har du både et bedre overblik over processen og en stor flade, der kan aflaste dine arme undervejs.
Se hvordan du strikker tæppet her.
Vægtæppe med frynser
Den sidste idé, du skal have med på vejen, er dette smukke vægtæppe med frynser. Lækre vægtæpper i forskellige udgaver pryder efterhånden rigtig mange hjem, og du kan sagtens lave det selv.
Er du ny udi at væve, kan det dog godt være lidt svært at finde hoved og hale i de forskellige væve. Men her vil vi anbefale dig at bruge denne multiramme. Det smarte ved den væv er nemlig, at du kan justere størrelsen på din væveflade, så du kan bruge den til kvadratiske eller rektangulære tæpper i målene 8,5 cm. og helt op til 43 cm.
Gør væven klar til brug
Først samler du rammen efter anvisning, og herefter tråder du væven med trendgarn. Bind en knude i det første hjørne, og tråd garnet hele vejen rundt om væven fra den ene side til den anden. Husk at lave et lige antal tråde. Afslut med en knude, og væv to rundstokke ind imellem, som du kan se på billedet her. Hold pindene på plads med nogle store klemmer.
Så er væven klar til brug, og du kan væve med dit XL kæmpe garn, sådan som du kan se det blive gjort her.
Du kan lave dit vægtæppe af XL garn i forskellige farver eller du kan kombinere garn af forskellige tykkelser for et unikt udseende.
Derfor kommer du til at elske XL kæmpe garn
Er du ikke allerede vild med garnet ved første blik, så bare vent til du har mærket på det. Det bløde kæmpe garn er slet ikke til at stå for.
Du kan give det traditionelle håndværk nyt liv med garn i ekstra store dimensioner, uanset om du er mest til at strikke, hækle eller væve. Og med XL kæmpe garn får du en god undskyldning for at opdatere og udvide din strikkekurv med nye strikkepinde og hæklenåle.
Så giv dig selv en sjov og hyggelig udfordring med disse 5 idéer:
- Stolehynde strikket i XL kæmpe garn
- Hæklet ophæng til væggen
- Hæklet kurv
- Håndstrikket tæppe af XL kæmpe garn
- Vægtæppe med frynser
Du kan altid gå på yderligere opdagelse i vores “Kreativ med kæmpe garn”-univers lige her.
Sænk skuldrene, læn dig tilbage og fordyb dig i det bløde XL kæmpe garn. Så kan du virkeligt nyde at udvikle din kreativitet, teste dine teknikker og skabe nye kreative udtryk.
6 Kommentarer
Hvad koster sådan noget garn??
Hej Mina
Du kan finde alle produkter og priser på vores hjemmeside: https://www.cchobby.dk/hobbyartikler/tekstiler-og-garn/garn/xl-kaempegarn.html
Og tro mig, det er lige så blødt, som det ser ud 😀
Mvh. Bianca
Jeg vil strikke en tyk lang trøje, tænker manga. Er det for tykt? Har ingen anelse om hvor tykt det bliver, men det dur helker ikke at den vejer 10 kg ? tænker pind 35… hvad tænker du?
Hej Bianca
Vi har desværre ikke erfaring med at strikke trøjer i manga-garnet, da det er et meget fast garn, der kunne blive ret stift at strikke trøjer i. Tror også det vil blive lidt for tungt, ja. Vi anbefaler det primært til bolig interiør 🙂
Vil du alligevel give det et forsøg, så synes jeg, du skal lave en strikkeprøve først.
Og meld gerne tilbage, hvis det lykkes for dig 🙂
Mvh. Bianca
Hej. Tak for alt den fine inspiration. Jeg vil straks kaste mig over Armstrik. Du skriver der skal 13 mega garnnøgler til til tæppe. Hvad vil målene på det færdige tæppe så blive?
Hej Gitte.
Tak for at du læser med. Jeg er glad for, at du kan lade dig inspirere 🙂
Målene på tæppet med 12 XL kæmpegarn nøgler bliver ca. 110 x 150 cm – med forbehold for strikkefastheden, der kan variere.
God fornøjelse med projektet.
Mvh. Bianca