Du har sat dig godt til rette i din yndlingsstol. Foran dig ligger en hækle- eller strikkeopskrift, som du ikke har prøvet endnu. Dine strikkepinde eller hæklenål ligger klar, og du sidder med garnnøglet i hænderne. Den bløde følelse af garn… Kender du det?
Men garn er ikke bare garn. Uanset om du er ny eller øvet, når det kommer til at være kreativ med garn, så har du måske også prøvet at fare vild i den store garnjungle?
Det kan nemlig være svært at finde hoved og hale i, hvilket garn der egner sig bedst til det ene eller det andet projekt.
Ikke nok med at du kan få uendeligt mange farver, så er der også stor forskel på de forskellige typer garns kvalitet og formål.
Derfor får du i dette blogindlæg en gennemgang af forskellige garner:
- bomuldsgarn af god kvalitet
- forskellig slags uldgarn
- akrylgarn og garn af polyester
- XL kæmpegarn
- stofgarn og båndgarn
Men allerførst har jeg samlet de gode spørgsmål, du måtte sidde med, hvis du er nybegynder i håndarbejde med garn.
Lær at hækle og strikke:
Er du interesseret i at lære at hækle og strikke? Så vil jeg anbefale dig at læse med i disse to blogindlæg, hvor du får gode råd og videohjælp til grundteknikkerne:
Du behøver ikke at kunne hækle eller strikke for at være kreativ med garn. Der findes en masse andre kreative aktiviteter, hvor du kan bruge garn, fx når du vil væve, brodere, knytte, lave pomponer og kvaste, og meget mere.
De gode spørgsmål:
Hvordan finder jeg den rigtige størrelse strikkepinde eller hæklenål?
Der findes mange forskellige størrelser hæklenåle og strikkepinde. Du skal altid kigge på det enkelte garnnøgles banderole, når du vil finde den rigtige størrelse. Det afhænger nemlig af garnets tykkelse, så på et alm. bomuldsgarn står fx pind nr. 3-3,5, mens du skal bruge nr. 8 til et tykt uldgarn.
Vær opmærksom på, at dine strikkeopskrifter og hækleopskrifter kan kræve noget andet end det, der er angivet på garnet.
Hvad er strikkefasthed?
Strikkefasthed er en guide, du kan bruge for at finde ud af, om du strikker løsere eller mere fast i forhold til den opskrift, du vil følge. Derfor skal du altid huske at lave en strikkeprøve på dit arbejde, så du kan se, om du skal justere til.
Den angivede strikkefasthed på et garnnøgle vil være oplyst på denne måde: 20 m x 20 p = 10 x 10 cm. I dette eksempel skal du forstå det sådan, at du strikker 20 almindelige masker på 20 pinde, hvilket til slut skal måle 10 x 10 cm. Er din strikkeprøve mindre end det, strikker du mere fast end anbefalet, og måler den mere end 10 cm på hver side, strikker du løsere.
Når først du ved det, kan du tilpasse dit arbejde ved at ændre lidt i opskriften eller måske vælge en større eller mindre strikkepind, så du ikke skal pille hele dit arbejde op senere.
På samme måde kan du tjekke hæklefastheden, når du vil følge en hækleopskrift – det er ofte oplyst i opskriften, hvor løst/fast du skal hækle.
Hvad betyder løbelængden på garn?
Løbelængden på garn fortæller dig noget om, hvor mange meter garnet løber på antal gram. Den information er meget relevant, hvis du skal bruge en anden type garn end den, der er brugt i din opskrift. Ved at kigge på angivelsen af løbelænden kan du sikre, at du har garn nok til dit projekt. På garnnøglets banderole er løbelængden markeret med en angivelse af gram og et mål, fx “50 g/172 m”.
Hvad betyder 8/4?
Det kan være ret forvirrende, at der står så mange tal på garnnøglet.
Kort fortalt er dette en måde at beskrive bomuldsgarnets tykkelse på. Det første tal angiver, hvor tykt selve garnet er, mens det sidste tal forklarer, hvor mange tråde garnet er spundet med.
Hvilket garn må vaskes i vaskemaskinen?
Som hovedregel må bomuldsgarn og garn af akryl vaskes ved 40°C i vaskemaskinen, mens uldgarn enten skal vaskes i hånden eller på et særligt uldprogram. Men det er meget afhængigt af det enkelte garn, så følg altid anvisningen på banderolen.
Har du flere gode spørgsmål om garn? Så skriv dem i kommentarfeltet under blogindlægget, så vil jeg forsøge at svare på dem.
Bomuldsgarn
Garn af 100% bomuld er en populær garntype, fordi du kan bruge det til de fleste kreative projekter. Bomuldsgarn er både blødt, slidstærkt og nemt at arbejde med, uanset om du er begynder eller øvet inden for håndarbejde.
Garnet er særdeles velegnet til fx strikket tøj, hæklede dyr og hjemmelavet julepynt. Mange bruger bomuldsgarn, når de hækler eller strikker karklude som en miljøvenlig del af deres hverdag.
Bomuldsgarn tåler vask ved 40°C.
Oeko-Tex® cotton garn
Det første bomuldsgarn du skal se, er certificeret efter Oeko-Tex® standard 100. Garnet er af 100% bomuld, og Oeko-Tex® mærket er din garanti for, at garnet er helt uden sundhedsskadelige kemikalier. Faktisk sikrer mærkningen strengere krav til kemikalier, end loven foreskriver.
Så vælg dette garn, hvis du har en særligt sensitiv hud, eller hvis du vil være ekstra ‘grøn’, når du arbejder med garn.
Du kan få Oeko-Tex® bomuldsgarnet i 30 vidunderlige farver.
Fakta:
L: 170 m, 50 g, 8/4. Strikkefastheden er 23 m x 30 p = 10×10 cm på pind nr. 3,5.
Nice cotton garn
Dette bomuldsgarn er af 100% merceriseret bomuld. Det betyder, at garnet har været igennem en behandling, som gør det ekstra glansfuldt og stærkt sammenlignet med andet bomuldsgarn.
Det er velegnet at bruge dette garn til meget forskelligt håndarbejde, fx strik, hækling og string art.
Find merceriseret bomuldsgarn i mange forskellige farver her.
Fakta:
L: 165 m, 50 g, 6/4. Strikkefastheden er 26 m x 32 p = 10 x 10 cm på pind nr. 3-3,5.
Nice maxi cotton garn
Dette “maxi” bomuldsgarn er af 100% bomuld i rigtig god kvalitet, og så det er et meget blødt garn.
I forhold til det merceriserede bomuldsgarn er dette noget tykkere i tråden. “Maxi”-udgaven er derfor god at bruge til de projekter, som gerne må have lidt mere fylde.
Nice maxi cotton garn fås i 20 skønne farver.
Fakta:
L: 80-85 m, 50 g, 8/8. Strikkefastheden er 20 m x 20 p = 10 x 10 cm på pind nr. 4.
Uldgarn
Garn af uld er en anden populært brugt garntype, som du kan bruge både når du hækler, strikker og filter (også kaldet at valke). Vær opmærksom på, at det dog ikke er alt uldgarn, der egner sig til at blive valket.
Med uldgarn skal du være særligt opmærksom på, at du følger de vaskeanvisninger, som er angivet på garnnøglets banderole. Uld er nemlig et sart materiale, hvor man nemt kan ødelægge tråden ved forkert vask.
Se vores udvalg af uldgarn her.
En af fordelene ved at bruge uldgarn er, at det har en god evne til at holde på varmen. Det er derfor oplagt at bruge til blandt andet striktrøjer og huer. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på de enkelte typer uldgarns egenskaber, som du kan læse om herunder.
Strømpegarn
Strømpegarn er superwash-behandlet garn af 75% uld og 25% nylon. Superwash indikerer, at garnet tåler vask på uldprogram i vaskemaskinen ved max 30°C.
Og som navnet antyder, så egner dette garn sig særdeles godt til fremstilling af sokker. Det er nemlig ekstra slidstærkt, så det kan tåle dagligt brug.
Find garnet i 13 forskellige varianter her.
Fakta:
L: 200 m, 50 g. Strikkefastheden er 30 m x 40 p = 10 x 10 cm på pind nr. 2-3.
Babygarn
Babygarn er et ekstra blødt garn af 100% australsk merinould i en super lækker kvalitet. Dette uldgarn er også superwash-behandlet, så du kan vaske det på uldprogram i vaskemaskinen ved 30°C.
Det er en praktisk egenskab for netop dette garn. For, som navnet antyder, bruges babygarn tit til babystrik. Den meget bløde kvalitet egner sig nemlig godt til fremstilling af beklædning til de mindste, fordi det slet ikke kradser.
Vi har babygarn i over 20 lækre farver, du kan se her.
Fakta:
L: 172 m, 50 g. Strikkefastheden er 30 m x 40 p = 10 x 10 cm på pind nr. 2-3.
Melbourne uldgarn
Skal du bruge garn til projekter, som skal filtes?
Så skal du vælge Melbourne uldgarn, som er af 100% australsk uld. Garnet er lidt tykkere end de to første uldgarner, hvilket også gør det velegnet at bruge til lunere strik.
Dette uldgarn skal du vaske i hånden i koldt vand, da det krymper i vaskemaskinen. Det er netop den egenskab, der gør, at garnet er virkeligt godt at bruge til dine projekter, som skal filtes – fx strikkede, filtede hjemmesko.
Melbourne uldgarn fås i 25 farver.
Fakta:
L: 92 m, 50 g. Strikkefastheden er 21 m x 27 p = 10 x 10 cm på pind nr. 4.
Sydney uldgarn
Sydney uldgarn er et kraftigt garn af 100% australsk uld, hvor tråden har varierende tykkelse. Garnet er altså lidt grovere i tråden, hvilket giver sjove, uens effekter på dit kreative arbejde.
Det kraftige garn er godt til fremstilling af tøj og øvrig beklædning, som skal kunne holde lidt ekstra på varmen. Men bemærk, at garnet skal håndvaskes i koldt vand for ikke at opnå det filtede udtryk.
Se de 15 flotte varianter her.
Fakta:
L: 50 m, 50 g. Strikkefastheden er 10 m x 15 p = 10 x 10 cm på pind nr. 8.
Akrylgarn og garn af polyester
Garn af polyakryl og polyester er kunstigt fremstillet, og det er derfor et godt valg, hvis du fx er allergisk overfor de naturlige fibre i bomuld og uld.
Garnet er velegnet til både strik, hækling og vævning, og det fås i mange flotte og klare farver. Det egner sig især godt til kreativitet for børn – fx til pomponer eller som garnhår.
Fantasia polyacrylgarn
Det bløde Fantasia-garn består af 3 tråde af 100% polyakryl, og det har en særlig luftig struktur. Garnet er oplagt at bruge til kreative projekter for børn, men du kan også sagtens strikke og hækle med akrylgarn.
Du kan vaske dette garn ved 40°C i maskinen, uden at det mister farve eller facon.
Find det i 20 klare farver her.
Fakta:
L: 80 m, 50 g. Strikkefastheden er 22 m x 26 p = 10 x 10 cm på pind nr. 4.
Fantasia maxi polyacrylgarn
Fantasia akrylgarn fås også i en “maxi”-udgave, der består af 2 tråde af 100% polyakryl. Dette garn er noget tykkere end det almindelige akrylgarn, så dette skal du vælge til de projekter, der skal have lidt mere fylde.
Du kan også vaske dette garn ved 40°C, uden at det mister farve eller facon.
Se de 20 farver, som garnet fås i, her.
Fakta:
L: 35 m, 50 g. Strikkefastheden er 11 m x 16 p = 10 x 10 cm på pind nr. 9.
Lurex effektgarn
Lurex garn består af 100% polyester, og det har et særligt metallisk udtryk. Det er et effektgarn, der reflekterer lyset og dermed glitrer. Garnet har en meget fin struktur, og det er godt at bruge til små detaljer i dit øvrige strik og hækling.
Du kan vaske Lurex garn ved 60°C i vaskemaskinen.
Effektgarnet fås i 6 glitrende farver, du finder her.
Fakta:
L: 160 m, 25 g. Strikkefastheden er 30 m x 36 p = 10 x 10 cm på pind nr. 3,5-4,5.
Kæmpegarn
Kæmpegarn er – som navnet meget passende indikerer – en kæmpe udgave af almindeligt garn. De ekstra tykke garntyper, som du kan få i to forskellige tykkelser, minder om uspundet garn af udseende. Og selvom garnet er meget tykt, er kvaliteten stadig let og luftig.
Du kan bruge kæmpegarn til dine strikke-, hækle- og væveprojekter i kæmpeformat. Det er bl.a. populært at lave sit eget vamsede tæppe af XL kæmpegarn til de kølige aftener.
XL kæmpegarn – manga
Manga-garnet er et kraftigt kæmpegarn af 100% polyakryl, som er utroligt blødt. Med denne garn skal du finde en lidt større hæklenål og strikkepind frem, end du nok er vant til – nemlig nr. 20.
Garnet kan vaskes i hånden ved max 30°C, og efter vask bør det tørre fladt liggende på et håndklæde.
Du kan få XL kæmpegarn (manga) i 9 farver.
Fakta:
L: 17 m, 200 g. Strikkefastheden er 3 m x 5 p = 10 x 10 cm på pind nr. 20.
XL kæmpegarn – mega
XL kæmpegarn i mega-udgaven er lavet af 90% polyakryl og 10% uld, og det er muligvis det mest vamsede garn, du kan få fingrene i.
Med dette garn skal du finde de helt store hæklenåle og strikkepinde frem i (hold nu fast) str. 35. Garnet er også særdeles velegnet til armstrik, og du finder endda en vejledning til det på banderolen.
Vaske- og tørrevejledningen er den samme som beskrevet herover ved “manga”-garnet.
Find de 9 forskellige farver af XL kæmpegarn (mega) her.
Fakta:
L: 15 m, 300 g. Strikkefastheden er 2 m x 3 p = 10 x 10 cm på pind nr. 35 (eller armstrik).
Stofgarn og båndgarn
Stofgarn er en anderledes type af garn end dem, du har læst om herover.
Det særlige ved garnet er, at det er lavet af strikket eller vævet stof, der gør, at selve tråden er én samlet enhed med et kraftigt udtryk. Stofgarn og det tyndere båndgarn er derfor meget velegnet til mere robust strik eller hækling, fx når du vil lave puder, tæpper og tasker.
Spaghetti garn
Spaghetti garn er strikket båndgarn af 100% polyester. Selve tråden er som et langt stykke stof, der naturligt er rullet sammen, så du nemt kan bruge det til både strik, hækling og andre kreative projekter.
Du kan vaske garnet ved 30°C, og du finder det her i 10 forskellige farver.
Fakta:
L: 35 m, 100 g. Strikkefastheden er 11 m x 16 p = 10 x 10 cm på pind nr. 7-8.
Prøv også vores denim stofgarn
Dette garn er lavet af denim stof i 100% bomuld, og garnet har et mere råt udtryk end de andre garner. Garnnøglet fås i blå denimnuancer, dog vil farven variere fra nøgle til nøgle. Det tåler vask ved 40°C.
Fakta:
L: 45 m, 100 g. Strikkefastheden er 11 m x 16 p = 10 x 10 cm på pind nr. 8.
Tubegarn
Tubegarn er stofgarn i 100% bomuld, der er strikket som et rør med fyld af 100% nylon. Det gør garnet fyldigt og blødt, og det er derfor især egnet til fremstilling af grydelapper, bordskånere, puder og tæpper.
Vær opmærksom på at dette garn skal vaskes i hånden.
Se udvalget af tubegarn her, hvor du finder de 10 forskellige farver.
Fakta:
L: 45 m, 100 g. Strikkefastheden er 10 m x 16 p = 10 x 10 cm på pind nr. 8-10.
Vælg det rigtige garn
Som jeg sagde indledningsvis, så er garn ikke bare garn.
Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilket garn der egner sig bedst til det ene eller det andet projekt. For ikke nok med at du kan få uendeligt mange farver, så er der også stor forskel på de forskellige typer garns kvalitet og formål.
Derfor har du i dette blogindlæg fået en gennemgang af forskellige garner:
- bomuldsgarn af god kvalitet
- forskellig slags uldgarn
- akrylgarn og garn af polyester
- XL kæmpegarn
- stofgarn og båndgarn
Og så har jeg forsøgt at besvare nogle af de gode spørgsmål, du måtte sidde med, hvis du er nybegynder i håndarbejde med garn.
Husk – har du flere gode spørgsmål om garn, skal du endeligt ikke holde dig tilbage. Skriv dem i kommentarfeltet herunder, så vil jeg forsøge at besvare dem for dig.
17 Kommentarer
Jeg vil bruge Bomuldsgarn, der er lidt tyndere end 8/4 til en dug – hvilken vil du anbefale
Hej Sussi,
Til at hækle dug, på hæklenål nr. 2 kan jeg forslå :
https://www.cchobby.dk/merceriseret-bomuldsgarn-ass-farver-24×20-g-1-pk
Fås som enkelt farver i hvid, råhvid og sort.
Vh Maria
Hej Bianca
Hvad kan jeg bruge garnet til som hedder Paladin
mvh
Mette
Hej Mette
Jeg kender desværre ikke garnet, du spørger til, da vi ikke har den i sortiment. Måske kan du lure garnets egenskaber, og sammenholde den med en af dem, jeg har skrevet om herover? 🙂
Mvh. Bianca
Hej Bianca
Jeg vil gerne hækle et pandebånd/hue, men er i tvivl om hvilket garn, der er bedst at bruge, når huden er lidt sart.
Hvad vil du anbefale?
På forhånd tak.
Hej Susanne.
Til hæklede pandebånd og huer vil vi anbefale, at du fx bruger babyuld: https://www.cchobby.dk/catalog/category/view/id/19114 eller vores maxi uldgarn: https://www.cchobby.dk/catalog/product/view/id/125384. Det er to varme og bløde garner, som jeg tror de fleste typer hud kan klare 🙂
God fornøjelse med det.
Mvh. Bianca
Hej. Tak for et godt indlæg.
Jegg er faldet over en opskrift på en babytrøje i uld, som jeg MÅTTE igang med lige med det samme. Jeg havde dog kun bomuldsgarn i den farve og mængde, jeg havde brug for. Hæklefastheden er korrekt med opskriften, men jeg synes, at halsribben bliver MEGET lille. Kan det skyldes, at jeg har valgt bomuld fremfor merinould? Jeg har en omkreds på ca. 38 cm, når ribben er strukket helt ud til en str. 1 år, og jeg bliver i tvivl om, hvorvidt hovedet overhovedet kan komme igennem. Jeg har desværre ikke en model at måle på, da det er til en gave.
Jeg håber, at I kan hjælpe ?
Mvh. Tina
Hej Tina.
Tak for din kommentar:-)
Jeg tror godt, det kan skyldes dit valg af bomuldsgarn frem for merinould. Uldgarn er mere elastisk og giver sig lidt mere end bomuldsgarn, så måske er det derfor, det kan føles lidt for småt i omkredsen.
Mvh. Bianca
Hv ad kan jeg strikke af 3 nøgler råhvid Cotton Merino classic – strikker normalt kun sokker, håndklæder og karklude. Har ingen små børn i familien
Hej Jette
Uh, det er ikke så let at svare på. Men hvis du har lyst til at kaste dig ud i nye kreative projekter med dit garn, så kan du måske finde en god idé herinde: https://www.cchobby.dk/catalog/category/view/id/2959
God fornøjelse 🙂
Mvh. Bianca
Jeg skal bruge bomulds garn til pinde 9 men kan ik finde noget ? V
Hej Marianne.
Vi har desværre ikke alm. bomuldsgarn til pind 9 i sortiment. Kan stofgarnet her bruges – det er 100% bomuld med nylonfyld: http://www.cchobby.dk/tubegarn-l-45-m-mork-bla-100g
Ellers må du desværre fortsætte jagten 🙂
Mvh. Bianca
Jeg skal bruge bomulds garn til pinde 9
Jeg har det problem at jeg kun kan strikke pænt i uldgarn og til nød sokkegarn. Jeg sveder i polyester og tror det er derfor. I bomuld både hækler og strikker jeg så løst og uregelmæssigt at det ligner en nybegynder.
Bambus er for glat for mig. Findes der viskose garn? Det er jo også et naturprodukt.
Hej Anne Kirstine.
Jeg er ret sikker på, at du godt kan få viskosegarn til dine kreative projekter. Desværre er det ikke noget, vi pt. har i sortiment 🙂
Mvh. Bianca
Rene uld og bomuldsgarner er blevet meget dyrere, fordi der mangel på verdensmarkedet som følge af omlægningen til økologisk produktion, der har et mindre udbytte pr ha.
Derfor er der dukket en masse billigere blandingsgarner op. Cotton mix med acryl/polyester osv. Kan man bruge det til de samme? Jeg synes ofte at acryl/polyester holder dårligt til vask. Jeg har set at der er kommet acryl/polyester med “anti-piiling” eller noget lignende, men det kan da ikke have uldens egenskaber mht afgivelse af varme og fugt?
Efterhånden køber jeg det meste garn i genbrug, hvor jeg stadig kan finde de gamle kvaliteter billigt. En gennemgang af blandingsgarner, tak?
Hej Anne Kirstine.
Ja, det er rigtigt, at økologisk bomuld er dyrere at producere og det er svært at udgå det vil have en effekt på prisen på garnet. I dette blogindlæg har vi fokus på de garntyper, vi har i sortiment i øjeblikket 🙂
Mvh. Bianca