Kan du flette en klassisk julestjerne?
De fleste af os lærte teknikken som børn, hvor vi også lavede fine flettede julehjerter og meterlange juleguirlander. Men måske er det ved at være noget tid siden, du sidst prøvede kræfter med den flettede stjerne? I så fald er du havnet det rigtige sted, for i dette blogindlæg får du hjælp til teknikken.
Men det er ikke det eneste, du får i dette indlæg. Du kan også opdage, hvordan du laver mange andre julestjerner – både med stjernestrimler og med andre materialer, fx halm eller chenille.
Er du klar til at lave julestjerner, så kan du glæde dig til:
- at lave en klassisk flettet julestjerne: få styr på teknikken én gang for alle
- at finde et bredt udvalg af stjernestrimler
- 7 andre julestjerner, du kan lave til jul
Se alle vores forskellige julestjerner her.
Lær at lave en klassisk flettet julestjerne
Find dine stjernestrimler og en saks frem, for med videoen herunder kan du få styr på flette-teknikken én gang for alle.
Vil du se teknikken med trin-for-trin billeder, så finder du hjælp her.
Husk at klippe enderne af stjernestrimlerne let på skrå inden du går i gang, så er de nemmere at føre igennem papiret, når du fletter.
Brug dine flettede julestjerner som liggende pynt eller sæt en snor til ophæng fast ved hjælp af en splitring. Du kan med fordel bruge en splitringstang til at montere ringen. Tangen hjælper dig med at adskille ringens ender, uden du flosser dine negle.
Find et bredt udvalg af stjernestrimler
Brug de bedste materialer, når du vil flette stjerner til jul. Stjernestrimler er ikke bare stjernestrimler, for der findes mange forskellige materialer, størrelser, farver og effekter. Herunder ser du et udvalg af de stjernestrimler, du finder hos os.
Du kan klikke her for at se dem alle sammen på vores hjemmeside.
7 andre stjerner til jul
Når du har flettet julestjerner af den klassiske slags til den store guldmedalje, så kan du vælge at gå videre til andre slags stjerner. For der findes mange forskellige julestjerner, du kan lave.
Herunder skal du se 7 kreative julestjerner, jeg har udvalgt særligt til dig. Det er ikke dem alle, som skal flettes eller som laves af stjernestrimler. Så her er garanti for, at du kan blive udfordret på dine teknikker.
1) Stor flettet julestjerne af 24 stjernestrimler
Allerførst skal du blæses bagover af en flot julestjerne, som overraskende nok ikke er så svær at lave.
Denne julestjerne er i hvert fald ikke så svær, når du mestrer den klassiske julestjerne. For stjernen er sammensat af 6 halvt flettede julestjerner, hvor du kun skal flette den ene side. Og til det skal du bruge 24 stjernestrimler.
De halve julestjerner kan du ret let flette sammen med løse stjernestrimler. Se her, hvordan du gør og glæd dig til at imponere dine julegæster.
2) En kubeformet julestjerne
En af mine personlige yndlings julestjerner er den kubeformede, som du kan se i videoen herunder.
Til denne julestjerne skal du kun bruge 3 stjernestrimler, som skal være kortere end normalt. Så start med at klippe de almindelige strimler op og buk på midten.
Herefter skal du lave den firkantede grundform ved at bukke strimlerne omkring hinanden. Du skal samle og lukke kuben, og her er det vigtigt, at du strammer alle strimler til, før du går videre til næste trin.
Og når du først har fundet ud af, hvilken vej du skal dreje strimlerne for at lave de buede stjernetakker, er du næsten i mål. Klip enderne af og find et godt sted, de kubeformede julestjerner kan pynte.
Du kan se hele vejledningen her.
3) Julestjerne med pyramidespids
Har du lyst til at flette en klassisk julestjerne med et twist, så skal du prøve denne med pyramidespids i midten.
Fremgangsmåden er umiddelbart meget lig den helt traditionelle julestjerne. Men når du skal lave delen i midten, som giver stjernen 3D-effekt, så skal du være opmærksom.
Her skal du nemlig folde strimlerne på en særlig måde, inden du fører strimlen igennem papiret. Se godt efter i videoen herover eller se hele trin-for-trin vejledningen her.
4) Stor julestjerne af stjernestrimler
Er du klar til en rigtig udfordring?
Så er det måske denne kæmpe julestjerne, du skal kaste dig ud i. Den er helt sikkert umagen værd, selvom den måske i starten kan virke lidt uoverskuelig.
Du skal bruge 12 stjernestrimler, og så skal du følge samlevejledningen, du finder her.
Øvelse gør mester, og mon ikke du også kan komme godt i mål med kæmpestjernen?
5) Julestjerne lavet som snefnug af chenille og perler
Vil du prøve at lave anderledes julestjerner, som ikke laves med stjernestrimler, så glæd dig til de næste 3 idéer.
Du kan eksempelvis lave smukke julestjerner af chenille, der glitrer i vintermørket med denne idé. Her skal du bukke stykker af sølv chenille omkring sig selv med samlingspunkt i midten, så stjernen får 8 takker.
Du kan variere udtrykket på flere måder, fx ved at:
- lave forskellige størrelser
- fastgøre en lille stjerne i midten af en større, så den får mere fylde
- pynte julestjernen med forskellige perler
Du får en genvej til disse glitrende julestjerner med dette mini kreativesæt, som består af metallisk chenille, diverse perler og sølvsnor til ophæng.
6) Julestjerne lavet som iskrystal af halm
Er du til det naturlige, kreative udtryk, kan du også lave julestjerner af halm.
Du finder halm og guldtråd til 3 stk. flettede iskrystaller i dette mini materialesæt.
Den fine halm er et lidt skrøbeligt materiale, så inden du går i gang med at flette, skal halmen lægges i blød i ca. 4 timer. Herefter tørres halmen let, men den må ikke være knastør, når du arbejder med den. Så kan den nemlig nemt flække.
Du skal samle 12 strå med en knude på midten, og så skal du finde en nålefilteplade eller lignende frem, som du lægger skabelonen fra idéen hen over. Så kan du fastgøre halmen med nåle for på den måde at kunne knytte og binde stråene sammen.
Se hele fremgangsmåden her, hvor teknikken er nøje beskrevet.
7) Stort stjerne ophæng af halmstrå
Du kan også udfordre dig selv endnu mere med en stor julestjerne af halm.
Den himmeli-inspirerede stjerne konstruerer du ved hjælp af en tynd messingtråd og intet mindre end 121 stykker halmstrå á 5 cm og 66 stykker á 10 cm. Halmstråene sættes sammen stykke for stykke ved at føre messingtråden igennem de hule strå og sno enderne for at holde det på plads.
Se hele trin-for-trin vejledningen her, hvor den kreative proces er beskrevet og illustreret.
Husk også her, at halmen skal have ligget i blød i ca. 4 timer, inden du begynder, så den ikke flækker.
Lad julestjernerne lyse din jul op
Fik du nu lært at flette en klassisk julestjerne, sådan én gang for alle? Ellers kan du altid vende tilbage til dette indlæg, hvis du skal have teknikken genopfrisket.
Jeg håber også, at du føler dig inspireret til at prøve at lave andre julestjerner til jul – både dem med stjernestrimler og dem med andre materialer, fx halm eller chenille.
Du er vist klar til at lave julestjerner, for du har læst om:
- at lave en klassisk flettet julestjerne
- et bredt udvalg af stjernestrimler
- 7 andre julestjerner, du kan lave til jul
Og så skal du huske, at du altid kan besøge vores hjemmeside, hvor du kan se alle vores forskellige julestjerner til din kreative jul.