Falder du også i staver over alle de søde figurer og klude, som folk i løbet af ingen tid formår at hækle frem af en garnnøgle som ved et trylleslag? Og tænker du:
Gid det var mig, der kunne hækle sådan der!
I så fald er der hjælp at hente lige her.
Jeg har selv tit haft lyst til at kunne håndværket, men lad mig være ærlig. Jeg har aldrig før haft tålmodigheden til at sætte mig ned og lære det. Men nu skal det være. Og du er inviteret til at være med.
I dette blogindlæg kan du lære grundteknikkerne og få en basal viden om det at hækle. Når du læser videre, får du nemlig:
- En materialeguide: Hvad skal du bruge for at hækle?
- Hjælpe-videoer: Kom godt i gang
- 3 inspirationsidéer, du kan gå i gang med
Og så får du selvfølgelig løbende gode råd, der gør det nemmere for dig at lære at hækle.
Hvem ved – måske bliver du i stand til at lave dit eget hæklede julepynt til jul?
Jeg kan allerede nu afsløre det allerbedste råd, som jeg har benyttet mig af, mens jeg skulle lære at hækle: Du må ikke give op, for øvelse gør mester. Det er en kliché, men det er altså sandt.
Hvad skal du bruge for at hækle?
Du har faktisk kun behov for en hæklenål og en enkelt garnnøgle, før du kan kaste dig ud i den første maske.
Men når først du går i gang, så kan der godt gå lidt sport i at prøve med en endnu større eller mindre hæklenål eller med en ny slags garn.
Hav udstyret i orden, og få et overblik over de forskellige materialer til dine hækleprojekter her.
Læs med herunder og bliv herunder klogere på det, du skal bruge for at hækle.
Hæklenål og garn
Hæklenåle kan du få i mange størrelser – her fra nr. 2,0 til nr. 12. Du kan endda få hæklenåle helt op til nr. 35. Den bruger du med en kæmpe garn, som du kan læse mere om her.
Hæklenålene her er af aluminium, og det behagelige greb er lavet af plast med soft touch. Jeg er blevet overrasket over, hvor godt sådan en hæklenål faktisk ligger i hånden. Takket være den ergonomiske udformning kan du hækle hele aftenen.
Tip: Vask din aluminiumshæklenål med lidt sulfo, inden du går i gang. Så glider garnet meget lettere på nålen, og det er lettere for dig at hækle.
Når du står med en garnnøgle i hånden, kan du læse på banderolen, hvilken hæklenål det er anbefalet, at du bruger med netop den garn. Fx anbefales det, at du bruger hæklenål nr. 3-3,5 med denne type bomuldsgarn. Vær dog altid opmærksom på, at den opskrift, du følger, kan påkræve noget andet.
Og du kan få garn i et væld af forskellige materialer, tykkelser og farver. Fx en god garn af ren bomuld, der er velegnet at bruge til at lave små figurer og karklude, eller en babygarn af 100 % australsk merinould, du bruger, når du hækler tæpper eller tørklæder.
Vi vil foreslå at starte med den tynde bomuldsgarn, når du skal lære at hækle, fordi den er ret taknemlig at arbejde med.
Maskemarkør og strikkenål
De små maskemarkører er et praktisk stykke værktøj, når du hækler efter en opskrift. De hjælper dig med at bevare overblikket over dit arbejde, så du ikke skal tælle masker hele tiden. Du sætter en markør i en maske, som markerer starten af den omgang, du hækler. Så kan du nemt følge med i, hvor langt du er.
Du kan se de farverige maskemarkører her.
Strikkenålen bruger du, når du skal hæfte enderne på dit arbejde eller sy dine hæklede dele sammen. Den specielle nål har et stort nåleøje, så du nemt kan få garnet igennem.
Kom godt i gang
Med videoerne herunder bliver du hjulpet godt på vej, så du kan lære de mest brugte hækleteknikker. Først skal du lære basisteknikkerne:
- Luftmaske (lm)
- Fastmaske (fm)
- Stangmaske (stgm)
Luftmasker (lm)
Når du skal have gang i dit hækleri, så starter du her.
Lav en løkke, som hæklenålen sættes ind i. Hold tråden fast på den venstre hånd omkring pegefingeren. Det er denne tråd, du skal hækle på.
Grundteknikken til luftmasker er så, at hæklenålen føres rundt om tråden, som du holder på pegefingeren. Med hæklenålens lille krog hiver du tråden med igennem den løkke, som sidder på hæklenålen.
Prøv dig frem med, hvor løst og stramt du hækler. Det er nemmest at hækle fastmaskerne ind i luftmaskerne, når du ikke hækler alt for stramt.
Tip: Brug den ende af garnet, som er inde i garnnøglen i stedet for den, der er udenpå. Gør du det, ligger garnnøglen nemlig stille, når du hækler – ellers kan den godt hoppe og danse, efterhånden som du bruger af garnet. Find enden af tråden ved at putte en pegefinger ind i midten af garnnøglen fra hver side og køre dem rundt i en let cirkelbevægelse. Pludseligt kan du mærke enden, som du kan hive med ud.
Fastmasker (fm)
Når du har styr på luftmaskerne, skal du lære at hækle fastmasker. De hækles ind i luftmaskerne fra side til side, som du ser i videoen herover.
Tip: Går noget galt undervejs – garnet falder måske af nålen eller du glemmer, hvor langt du er kommet med den givne maske (tro mig, det kan sagtens ske) – så kan du altid hive let i tråden, du har om pegefingeren og starte forfra med masken.
Stangmasker (stgm)
Du hækler stangmasker ved at køre snoren omkring din hæklenål, inden du samler masken op, som du ser i videoen. På den måde har du tre løkker på din hæklenål, som du skal hækle med.
Stangmasker giver et lidt mere løst mønster end fastmasker, og du hækler dem, når du ønsker et anderledes udtryk.
Når du har styr på luftmasker, fastmasker og stangmasker, er du klar til at gå videre med nogle lidt mere komplicerede teknikker.
Magisk ring (mr)
Når du hækler ud fra opskrifter, vil du nogle gange kunne læse, at du skal starte med en magisk ring. Det lyder som noget fra et eventyr, men det er faktisk ikke mere kompliceret end du ser herover.
Når ringen er lavet, kan du hækle dine masker ind i ringens masker.
Du kan også samle dine luftmasker til en simpel ring med en kædemaske (km). Kædemasken hækler du mellem to luftmasker i enderne af en række. Den teknik er fx brugt i den første inspirationsidé, som du finder længere nede i indlægget.
Krebsemaske
Krebsemasker kan du tænke på som omvendte fastmasker. Denne maske giver en rigtig fin kant på dit hækletøj, så du bruger teknikken, når du vil lave pæne afslutninger på dit arbejde.
Tip: Har du behov for det, kan du sætte videoens hastighed ned. Klik på tandhjulet i bunden af videoen, og tryk så på “hastighed”. Her kan du ændre afspilningshastigheden fra “normal” til fx 0,5, og så kan du se teknikken i halv tempo. Det hjalp mig meget i starten, da jeg skulle lære teknikkerne.
Boblemaske
Når du bliver en rigtig haj til at hækle, kan du begynde at lave flotte mønstre med andre teknikker. Se bare den skønne effekt, du kan skabe med disse boblemasker (kaldes også popcornmasker).
De er en slags videreudvikling af stangmasker, hvor du samler 5 løkker op, der tilsammen bliver til en fin lille bobbel. Du hækler altid boblemaskerne fra bagsiden.
Tunesisk hækling
Tunesisk hækling er en gammel hækleteknik, der kan karakteriseres som en krydsning mellem at hækle og at strikke. Du hækler et meget fint og stringent mønster med den teknik, du ser i videoen herover.
Teknikken er en hækletradition for sig, som også kaldes “hakning”.
Tip: Når du hækler med denne teknik, så kan det være en god idé at gå en størrelse op i hæklenål i forhold til det, der står på garnnøglen. Dermed bliver det hæklede mere elastisk, for ellers kan mønstret godt blive meget stramt. Vær dog igen opmærksom på, at den opskrift, du følger, kan påkræve noget andet.
3 inspirationsidéer
Med teknikkerne på plads kan du begynde at hækle små ting efter en opskrift. Herunder har jeg fundet 3 af mine yndlingsidéer, som du kan starte med. Du kan selv finde mange flere gratis inspirationsidéer her.
Hæklet blomst
Denne blomst er et ret fint begynderprojekt til dig, som lige er gået i gang med at hækle. Blomsten hækles med luft-, fast- og stangmasker, og så skal du samle maskerne med kædemasker (som jeg fortalte om længere oppe i indlægget).
Find en god step-by-step guide her, hvor trinnene er illustreret med billeder.
Lille hæklet hjerte
En af årsagerne til, at jeg længe har villet lære at hækle, er, at der findes så meget flot hjemmehæklet julepynt. En af mine favoritter er dette lille hjerte, som hækles med luftmasker, fastmasker og stangmasker.
Se hækleopskriften til det her.
Hæklet babytæppe med diagonale bobler
Idéen her er måske ikke decideret et “begynder”-projekt.
Men hvis du har mod på det, så kan du sætte boblemaskerne, som du har lært længere oppe i indlægget, i spil. Tæppet skal hækles ved hjælp af luftmasker, fastmasker og boblemasker (kaldet popcornmasker i opskriften). Læs hækleopskriften her.
Klar, parat, hækl
Nu er det vist tid til at sætte sving i hæklenålen og forvandle garnet til lige det, du har lyst til.
Nu har du i hvert fald fået indblik i grundteknikkerne og fået en basal viden om det at hækle med:
- En materialeguide
- Hjælpe-videoer
- 3 inspirationsidéer
Find også meget mere inspiration og gratis hækleopskrifter her, og gå på opdagelse i alt, du skal bruge for at hækle her.
Så burde det være lige til at gå i gang. Jeg håber, at du føler dig klogere på håndværket, og at du har mod på og lyst til at kaste dig ud i mange flere hækleprojekter i fremtiden.
Og husk: Du må ikke give op, for øvelse gør virkeligt mester.
25 Kommentarer
Hej. Jeg har fulgt lidt med og har fået meget ud af jeres gode råd osv. Jeg kunne så godt tænke mig at lære at tage ind når man hækler i stangmasker.. Jeg er i gang med et tørklæde som der nu skal tages ind så det ender ud i en spids.. // Gitte.
Hej Gitte.
Hvor er det dejligt at høre, at du følger med 🙂
Vi har desværre ikke planer om at lave flere hækleteknik videoer på nuværende tidspunkt, så jeg kan ikke være behjælpelig med at lære indtagninger. Mit råd vil være, at du prøver at google dig til det.
Held og lykke med tørklædet 🙂
Mvh. Bianca
Hej
Sidder og søger efter hvilken vej, hækletøjet skal vendes, når der skal laves ny række .
Er det forlæns eller baglæns – eller måske hedder det Venstre om eller højre om??
Gør der nogen forskel??
Rigtig fin side for Venstrehåndede???
Mvh Mia
Hej Mia
Mange tak for din kommentar – jeg er glad for, at du kan bruge siden 🙂
Jeg går ud fra, at du hækler frem og tilbage på et lige stykke, og i så fald vil du hele tiden have en retning, fx mod venstre (som i videoerne herover). Når du skal lave en ny række, skal du blot vende dit arbejde sådan, at du igen kan hækle mod venstre i den række masker, du lige har lavet. Det gør ikke nogen forskel, hvordan du vender det 🙂
Håber det var svar på dit spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen.
Mvh. Bianca
Min voksne datter vil gerne lære at hækle, og jeg vil gerne hjælpe, men jeg kan ikke, fordi hun ikke er højrehåndet som jeg. Der må da være mange venstrehåndede, som gerne vil lære at hækle, men vi har ikke kunnet finde nogen videoer eller guider om emnet.
Skøn hjemmeside- håber I tager udfordringen op.
Hej Jonna
Udfordring modtaget – udfordring taget op – udfordring løst 😉
Vi har nu lavet en hækle-guide for venstrehåndede – find den her: https://blog.cchobby.dk/haekling-for-venstrehaandede-laer-at-haekle-her/
Jeg håber, at det kan hjælpe dig og din datter 🙂
Mvh. Bianca
Hej
Jeg er nybegynder og venstrehåndet, så det ville være en kæmpe hjælp hvis der var en guide til venstrehåndet.
På forhånd tusind tak ?
Hej Marianne
Vi har nu lavet en hækle-guide for venstrehåndede – find den her: https://blog.cchobby.dk/haekling-for-venstrehaandede-laer-at-haekle-her/
Jeg håber, at det kan hjælpe dig 🙂
Mvh. Bianca
Kunne godt bruge en vejledning for venstrehåndede
Hej Kirsten
Der er pt. en så lille efterspørgsel på en hæklevejledning til venstrehåndede, at vi desværre ikke kan imødekomme dit ønske lige nu.
Oplever vi fremover, at efterspørgslen stiger, vil vi forsøge at lave en venstrehåndsguide 🙂
God dag til dig.
Mvh. Bianca
Jeg er enig med Kirsten 🙂
Ja jeg er også enig.
Hej Kirsten, Sanne og Anette 🙂
Vi har nu lavet en hækle-guide for venstrehåndede – find den her: https://blog.cchobby.dk/haekling-for-venstrehaandede-laer-at-haekle-her/
Jeg håber, at det kan hjælpe jer.
Mvh. Bianca
Hej.
Håber du kan hjælpe da jeg ikke synes jeg kan finde svaret nogle steder.
Når jeg hækler rundt starter jeg med en magisk ting med 6 fastmasker. Men jeg er I tvivl om hvad jeg skal gøre mellem hver ny runde man starter. Opskrifter fortæller ikke om nogle “mellemmasker”, så hvad er den gyldne regel?
Skal man bruge kædemasker på hver omgang? Eller bruges kædemaske kun til at samle ringen såfremt man laver ringen baseret på luftmasker i stedet for en magisk ring?
Skal man lave en luftmaske hver gang man starter på en ny omgang?
Min opskrift siger f.eks. nedenstående og jeg er i tvivl om jeg bare skal følge den eller om der ligge nogle indforståede “mellemmasker”? Først fang jeg skal hækle rundt.
1. Lav en mr, og hækl 6 fm i ringen. (6)
2. Hækl 2 fm i alle m omgangen rundt. (12)
3. Hækl ”1 fm i første m, 2 fm i næste m”. Gentag ”til” omgangen rundt. (18)
Tak for en god side 🙂
Hej Anne.
Jeg vil gerne prøve at svare på dit spørgsmål 🙂
Først og fremmest, så er det en god idé at bruge en maskemarkør i den første maske, så du kan se, hvor omgangen starter.
Og så skal du hækle 2 fm i 1 lm i runde 2, og runden efter 1 fm i første og 2 fm i anden.
Altså: 1. runde ender med 6 masker, 2. runde ender med 12 masker og 3. runde ender med 18 masker.
Så får du flere masker hver omgang 🙂
Håber det kan hjælpe dig videre.
Mvh. Bianca
Hej
Jeg tænkte på om du laver noget på ordre? Jeg skal føde her til oktober, og har forelsket mig i en barnevognskæde som skal hækles. Jeg har opskrift og det hele samt materiale så tænkte om det var noget du kunne hjælpe mig med?
Med venlig hilsen
Christine
Hej Christine.
Tak for din besked. Det gør jeg desværre ikke. Men jeg er sikker på, at du kan finde frem til en gruppe på Facebook, hvor du kan finde hjælp? 🙂
Mvh. Bianca
Hej Bianca.
Jeg vil rigtig gerne lære at hækle. Jeg er total newbie, som aldrig har holdt en hæklenål i mit liv. Hvilke størrelser skal jeg starte med at anskaffe mig?
Vh. Camilla.
Hej Camilla.
Hvor er det dejligt, at du også har fået lyst til at hækle.
Det kan være forskelligt, hvilke størrelser man synes er lettest i begyndelsen. Men i forhold til valg af hæklenål, så kommer det både an på det garn, du bruger, og den opskrift, du vil hækle ud fra (hvis du allerede kaster dig ud i sådan én). Den anbefalede hæklenål str. står på banderolen af det garn, du finder. Fx skal du bruge str. 3 eller 3,5 (https://www.cchobby.dk/haeklenal-nr-3-5-l-13-3-cm-lime-gron-1stk-skaftlaengde-9-3-cm) til denne almindelige bomuldsgarn: https://www.cchobby.dk/merceriseret-bomuldsgarn-l-165-m-6s-4-gra-50g.
Det er faktisk det eneste, du rigtigt har brug for, inden du kaster dig ud i det 🙂 Og så kan du jo prøve dig frem.
Held og lykke!
Mvh. Bianca
Tænkte på om du ikke kunne lave en fuld video af hvordan man laver en hækle mus og med information om antal maske og hvad det hedder de forskellige masker .
Mange vil gerne lave de kære mus og jo der er mange videoer ,men de er så forvirrende
Hej Tina.
Det har jeg desværre ikke mulighed for at lave lige i øjeblikket, men jeg vil notere din idé og tage det med i vores fremtidige planlægning 🙂
Mvh. Bianca
Hej.
Jeg lidt ny til hækling og sidder med en opskrift jeg ikke helt kan gennemskue. Måske du kan hjælpe mig lidt på vej. 🙂
Hej.
Tak for dine fine opskrifter! ?
“1. Slå 13 Lm op, der skal nu hækles tilbage
2. Start i lm 2 og hækl 1 fm i de næste 11 m, hækl 3 fm i den sidst m på omg. Fortsæt nu rundt og med fm i de næste 10 m og afslut med 2 fm i den 11 m. (26)”
Her er hvad jeg gjorde:
Jeg laver 13 lm
Jeg hækler tilbage – 11 fm i de 13 lm jeg lavede og 3 fm i sidste lm – så har jeg 14 m.
Her er det jeg falder af:” fortsæt rundt” – så hækler jeg jo bare videre i de 14 m i ring. Hvordan skal jeg komme op på de 26 m?
Hmnn. Håber du kan hjælpe. 🙂
Vh. Anna
Hej Anna.
Tak for dit spørgsmål. Jeg tror, du skal hækle i begge sider af de 13 lm, der er blevet slået op. Det passer med antallet af masker, du skal ende op med og det giver noget du kan hækle rundt i. Altså først lave en tråd med 13 lm, hækle ned i den ene side (hvor du ender med 14 fm), hvor efter du hækler ned i den anden ende af løkken på de første 13 lm.
Det en metode man tit bruger, hvis man skal hækle noget der skal ”vokse” i begge retninger, fx et par babysko, hvor man starter inderst på fodsålen og arbejder sig ud.
Håber det giver mening 🙂
Mvh. Bianca
Takke vejret din hjælp fik jeg nu lavet det tæppe jeg gerne ville lave, endda to, et til mig og et til mit barnebarn. Så tommel op for denne her hjemmeside.
Hej Gitte.
Mange tak for din besked. Det varmer så dejligt at høre, at du kunne bruge min guide til at komme i mål med dine ønskede projekter. Håber du har mod på at kaste dig ud i mange flere 🙂
Med venlig hilsen Bianca