Er du venstrehåndet, og drømmer du om at kunne svinge hæklenålen? Så er der godt nyt, for du kan nemlig lære at hækle med venstre hånd her.
Du har måske forsøgt at lære at hækle tidligere, men er gået kold i de mange videoguides for højrehåndede hæklere. Fortvivl ikke, for i dette blogindlæg kan du lære at lave luftmasker, fastmasker, stangmasker, en magisk ring og flere spændende hækleteknikker for venstrehåndede med video-hjælp.
Som nybegynder vil jeg anbefale dig at læse første afsnit af dette blogindlæg: “Lær at hækle: En begynderguide til dig”, hvor du får gode råd om valg af hæklenål, garn og tilbehør.
Du kan også finde meget mere inspiration og gratis hækleopskrifter her, og gå på opdagelse i alt, du skal bruge for at hækle her.
Lær at aflæse hækleopskrifter
Som standard er de fleste hækleopskrifter lavet til højrehåndede. Men det betyder ikke, at du ikke kan følge opskriften, selv om du hækler med venstre hånd.
Teknikkerne og antallet af masker du skal lave, er præcis det samme. Læg bare mærke til, at slutresultatet vil blive spejlvendt, fordi du har hæklenålen i venstre hånd.
For at omdanne hækleopskriften skal du som en hovedregel udskifte ordene “med uret” med “mod uret” (og omvendt), når de står i opskriften. På den måde spejlvender du retningerne i dit kreative arbejde.
Tip til at lære at hækle med video:
Har du behov for det, kan du sætte videoens hastighed ned. Klik på tandhjulet i bunden af videoen, og tryk på “hastighed”. Her kan du ændre afspilningshastigheden fra “normal” til fx 0,5, og så kan du se teknikken i halv tempo.
Luftmasker (LM) for venstrehåndede
Dette er din opstartsmaske, hvor du laver en løkke, som hæklenålen sættes ind i. Hold tråden fast på den højre hånd omkring pegefingeren. Det er denne tråd, du skal hækle på.
Når du hækler luftmaskerne, skal hæklenålen føres rundt om tråden, du holder på pegefingeren, og med hæklenålens lille krog hiver du tråden med igennem den løkke, som sidder på hæklenålen.
Prøv dig frem med, hvor løst og stramt du hækler. Det er nemmest at hækle fastmaskerne ind i luftmaskerne, når du ikke hækler alt for stramt.
Fastmasker (FM) for venstrehåndede
Når du har styr på luftmaskerne, skal du lære at hækle fastmasker. De hækles ind i luftmaskerne fra side til side, som du ser i videoen herover.
Tip: Går noget galt undervejs at du hækler – måske falder garnet af nålen eller du glemmer, hvor langt du er kommet med den givne maske (tro mig, det kan sagtens ske) – så kan du altid hive let i tråden, du har om pegefingeren og starte forfra med masken.
Stangmasker (STGM) for venstrehåndede
Du hækler stangmasker ved at køre snoren omkring din hæklenål, inden du samler masken op, som du ser i videoen. På den måde har du tre løkker på din hæklenål, som du skal hækle med.
Stangmasker giver et lidt mere løst mønster end fastmasker.
Magisk ring (MR) for venstrehåndede
Når du hækler ud fra opskrifter, vil du nogle gange falde over at skulle starte med en magisk ring. Og det er faktisk ikke mere kompliceret end du ser herover.
Når ringen er lavet, kan du hækle dine masker ind i ringens masker.
Alternativt kan du også samle dine luftmasker til en simpel ring med en kædemaske (km). Kædemasken hækler du mellem to luftmasker i enderne af en række.
Krebsemaske for venstrehåndede
Krebsemasker er en kantmaske, som du kan tænke på som omvendte fastmasker. Denne maske giver en rigtig fin kant på dit hækletøj, så du bruger teknikken, når du vil lave pæne afslutninger på dit arbejde.
Boblemaske for venstrehåndede
Når du er blevet fortrolog med teknikkerne herover, kan du begynde at lave flotte mønstre med andre hækleteknikker. Se bare den skønne effekt, du kan skabe med boblemasker (kaldes også popcornmasker).
De er en slags videreudvikling af stangmasker, hvor du samler 5 løkker op, der tilsammen bliver til en fin lille bobbel. Du hækler ofte boblemaskerne fra bagsiden, som det gøres i videoen.
Tunesisk hækling for venstrehåndede
Tunesisk hækling er en gammel teknik, der kan betegnes som en krydsning mellem at hækle og at strikke. Her hækler du et meget fint og stringent mønster med den teknik, du ser i videoen herover.
Teknikken kaldes også “hakning”, og du skal bruge en speciel hæklenål til denne teknik, som du kan finde i dette startkit.
Når du hækler tunesisk hækling, kan det være en god idé at gå en størrelse op i hæklenål i forhold til det, der står på garnnøglet. Dermed bliver dit arbejde mere elastisk, for ellers kan mønstret godt blive meget stramt. Vær dog opmærksom på, at den opskrift, du følger, kan kræve noget andet.
Grib hæklenålen
Nu er det vist tid til at sætte sving i hæklingen og forvandle garnet til lige det, du har lyst til. Jeg håber, at du føler dig klogere på håndværket, og at du har mod på og lyst til at kaste dig ud i mange flere hækleprojekter i fremtiden.
Nu har du i hvert fald fået indblik i grundteknikkerne og fået en basal viden om det at hækle med venstre hånd.
Husk at du kan læse mere om det at hækle i vores blogindlæg: “Lær at hækle: En begynderguide til dig”. Du kan også finde meget mere inspiration og gratis hækleopskrifter her, og gå på opdagelse i alt, du skal bruge for at hækle her.