Leder du efter en spændende, kreativ og farverig form for tekstildekoration, du kan lave derhjemme? Så har jeg bare ét ord til dig: BATIK.
Tekstildekoration – især batik (også kaldet tie dye) – er en populær aktivitet blandt børn og voksne. Det giver nemlig dig og hele din familie mulighed for at give dit gamle tøj nyt liv og personliggøre muleposer, pudebetræk og meget andet stof på en nem måde.
Udover at give enormt flotte resultater, så er der også andre fordele for dig, som kaster dig ud i batik.
Du får for det første god mulighed for at fordybe dig i de forskellige folder og snoninger, som hver især giver særprægede udtryk. Her skal du prøve dig frem og opleve, hvilke folder der giver hvilke mønstre. For det andet kan du komme godt ned i gear, når farverne vælges og sammensættes til det udvalgte stof. Sidst men ikke mindst kan du glæde dig til at dyppe tekstilerne i farvebadet og se magien ske!
Vil du hoppe med på trenden, så kan du i dette blogindlæg:
- lære grundteknikken og få gode tips til dit kreative arbejde
- samle inspiration i vores batik-videoer
- se frem til en overraskelse nederst i indlægget
Pssst… Jeg kan altså ikke vente, så jeg vil allerede nu løfte sløret for, at du bliver begejstret for overraskelsen. Nederst i indlægget præsenterer jeg dig nemlig for et vidundermiddel, som du MÅ kende, hvis du er vild med tekstildekoration. Så sørg for at du ikke går glip af det!
Men først til det, du egentligt er her for – lad os dykke ned i den skønne batik tradition. Og lad os starte med en lille stemningsvideo, hvor du kan smugkigge på teknikkerne.
Når du går i gang, får du brug for:
- batikfarve – se 10 forskellige farver her
- fikseringsmiddel
- fint køkkensalt
Og så skal du naturligvis bruge det stof, du vil indfarve. Det er allernemmest at opnå gode resultater, når du bruger hvide tekstiler, så farven lettest kan træde frem i stoffet. Og brug helst 100% bomuld.
Men du kan også vælge stof, som allerede har en farve. Alt efter hvilken farve stof, du bruger, ændrer resultatet sig. Idéerne du kan se i dette blogindlæg, er lavet på hvide tekstiler, og derfor ses afmærkningerne som hvide. Batikker du fx på en gul t-shirt, vil afmærkningerne blive gule.
Vær også opmærksom på, at de flydende batikfarver får nye kulører, når de ikke bruges på hvid tekstil.
Start med at lave batik med elastikker på dine gamle t-shirts
Batik med elastikker er nok den mest kendte batikteknik, og hvis du har lavet batik som barn, så har du nok prøvet denne teknik før. Det er i hvert fald den, jeg husker fra min barndom.
Farven kan ikke trænge ind der, hvor elastikkerne er placeret, og på den måde skaber du de unikke mønstre.
Det betyder, at du kan lave dit helt eget design, uanset om du batik-farver t-shirts og muleposer, eller måske kaster dig ud i at give sengetøjet et personligt præg.
Du får brug for en balje med vand, fint køkkensalt, fikseringsmiddel og selvfølgelig de udvalgte batikfarver, du vil farve med.
Se mål, blandingsforhold og grundig trin-vejledning her: “Batik med elastikker”.
Tip 1:
Det første gode råd, du skal have med på din batik-vej er kort og godt: husk at dække af med plastik, pap eller lignende, så du ikke får farve på dit arbejdsbord – og husk at bruge handsker til arbejdet! Farven går nemlig ikke sådan liiige af igen…
Forskellige foldeteknikker med elastikker:
Disse foldeteknikker kan du også bruge, når du arbejder med snor, klemmer og lignende. For at finde din yndlingsteknik må du lege dig frem til forskellige resultater.
Lær at lave batik med foldeteknik og metalklemmer
Der er flere forskellige spændende teknikker inden for batik, som du bør prøve. Fx denne foldeteknik, hvor du folder et stykke stof til en lille firkant og holder det sammen med store klemmer.
Teknikken kan også kaldes shibori teknikken, og her er det kun omridset af det foldede, som bliver udsat for farve.
Du skal derfor huske at placere et stykke pap på samme størrelse med det foldede stof på de yderste lag af stoffet. På den måde sikrer du, at farven ikke trænger ind dér.
Se hvordan du lykkes med teknikken her: “Batik med metalklemmer og shibori teknik”.
Prøv fx denne foldeteknik på pudebetræk, som kan pryde din sofa og gøre den ekstra indbydende. Vælg de farver ud, som passer ind i din stue og gå i gang.
Eksperimenter med udtrykket ved at prøve dig frem med forskellige folder, både lodrette, vandrette, diagonale, store, små – og glæd dig til at se, hvad der kommer ud af det.
Tip 2:
Uanset om du vil indfarve nyt eller gammelt stof, så er det en rigtig god idé at vaske hele baduljen i vaskemaskinen, før du går i gang. Det gør, at stoffet bliver appreturfri – og dermed mere modtagelig for farve.
Lav batik med snor på viskestykker
Du kan også batikke med en fast ikke-elastisk snor, som du vikler omkring dine foldede tekstiler og binder fast. Brug fx en knyttesnor som denne.
Folder og snoninger kan laves som harmonikafolder, bullseye-teknikken, snoet bullseye, og hvad du ellers finder på – afhængigt af, hvilke mønstre du ønsker. Sørg for at binde snoren rimeligt stramt omkring stoffet, for farven kan godt trænge ind, hvis snoren er for løs.
Klik her for at se, hvordan du gør: “Batik med snor”.
Du kan hurtigt designe dine egne viskestykker ved hjælp af denne teknik, og det er altså en ret nem måde at give køkkenet et frisk, lækkert pust af noget nyt.
Tip 3:
Når tekstilet er taget op ad farvebadet, skal du være grundig med at skylle det fri for farve. Skyl i flere hold koldt vand, indtil vandet er klart i farven. Smid dit indfarvede, skyllede stof i vaskemaskinen ved 40°C med lidt sæbe, og lad det tørre før brug.
Prøv dip dye teknikken til batik
Arbejder du med “dip dye” batik, skal du glemme alt om folder, snoninger og elastikker. Her skal du nemlig lege med de forskellige farvenuancer, som opstår, når du dypper tekstilet i dit farvebad.
Med teknikken indfarver du dine tekstiler med flere farver og skaber et let, moderne udtryk. Farvespillet er en fryd for øjet, og det giver dig mulighed for at udtrykke din unikke stil – fx når du farver muleposer, som du kan vise frem på indkøbsturen.
Gå til idéen med vejledning her: “Dip dye batik”.
Farvernes intensitet afhænger af nogle forskellige faktorer, som du kan lære om herunder.
Tip 4:
Der er nogle tommelfingerregler, som er gode at kende, når du har gang i dit batik farvebad. Du kan nemlig ret let bestemme, hvor meget eller hvor lidt farve, der skal indfarve stoffet:
- Temperaturen i dit vandbad skal være mellem 30-60°C. En god huskeregel er, at jo varmere vand – jo mørkere og intens farve. Omvendt; jo koldere vand, jo lysere farve.
- Lad tekstilet ligge i farvebadet i mellem 5-20 minutter. Også her kan du påvirke resultatet, for jo længere tid emnet er i farvebadet, jo mørkere bliver farven. Og jo kortere tid, jo lysere farve.
Du kan få indblik i dip dye processen her:
Bonus: Det uundværlige tekstil medium
Er du klar til at blive begejstret?
Det håber jeg, for nu er det tid til din overraskelse. Lad mig præsentere det nye vidundermiddel inden for tekstildekoration: Tekstil medium!
Med tekstil medium, som du kan finde her, kan du forvandle enhver maling til tekstilmaling – lige fra hobbymaling og Metal Art maling til flydende akvarel. Er det ikke vildt?
Blandingsforholdet afhænger af det ønskede færdige udtryk, og hvilken maling, du bruger. Med en dækkende hobbymaling skal du blande det 1:1. Ønsker du mindre intensitet i farverne eller bruger du flydende akvarelmaling, kan du tilsætte vand som vist i videoen herover.
Du kan få fat i tekstilmediet ved at klikke her.
Mal en bøllehat med tekstil medium og hobbymaling
Det er nu muligt bare at gribe til den hobbymaling, du alligevel har derhjemme, når du og børnene vil male på tekstil.
For med tekstil medium i skabet har du pludseligt helt nye muligheder for at være kreativ med tekstildekoration.
Blandingsforholdet er 1:1, når du bruger hobbymaling, og du skal sørge for at røre det godt sammen. Tekstil medium gør, at farven – uanset om du maler med flydende akvarelmaling eller din yndlings akrylmaling – holder til vask ved 40°C, når du har strygefikseret din dekoration.
Se her, hvordan du bruger tekstilmediet: “Bøllehat med malede jordbær”.
Det bedste til din batik og tekstildekoration
Batik er en spændende, kreativ og farverig form for tekstildekoration, du sagtens kan lave derhjemme.
Det har muligvis aldrig været nemmere og mere interessant at sætte et unikt præg på din garderobe og dit hjem. Du kan finde mere om at personliggøre tekstil ved hjælp af tekstildekoration og batik ved at klikke her.
Udover at give enormt flotte resultater, så er der også andre fordele for dig, som kaster dig ud i batik. Du kan fordybe dig i processen og komme helt ned i gear med folder, snoninger og farvevalg – for så at se magien ske i farvebadet.
Du er nu klar til at hoppe med på trenden, for i dette blogindlæg har du:
- lært grundteknikken og fået gode tips til dit kreative arbejde
- samlet inspiration i vores batik-videoer
- til slut fået en skøn overraskelse: tekstil medium
Føler du dig godt klædt på til at udforske de skønne dekorationsmuligheder, du har med batik og dekoration af tekstiler? Så ta’ et velfortjent pusterum og dyk ned i batikkens forunderlige og kulørte verden.