Drømmer du om at gøre din kreativitet mere bæredygtig? Er du træt af ‘brug og smid væk’-kulturen? Ville du ønske, at du selv kunne lave holdbare alternativer til fx madpapir, gavepapir og vatrondeller?
Så skal du læse med her.
For du kan godt selv lave en masse alternativer, som kan gøre din hverdag en smule mere bæredygtig. På den måde får du både kreativ fordybelse og miljøbevidst ansvarlighed på én gang.
Det hjælper jeg dig med i dette blogindlæg.
Du kan glæde dig til at læse om:
- idéer til din dagligdag, du kan lave med Oeko-Tex® certificeret patchworkstof
- hæklede idéer til ægte wellness-følelse (inkl. link til hækle-guide, så du kan lære at hækle)
- udvalgte idéer til dit hjem med bio-glimmer og raffia papirgarn
Lad os begynde.
1: Lav genanvendeligt madpapir af patchworkstof og bivoks
Med denne idé kan du gøre din dagligdag i køkkenet lidt mere bæredygtig. Her skal du nemlig lave dit eget genanvendelige madpapir – som du kan bruge igen og igen – ved hjælp af Oeko-Tex® certificeret patchworkstof og bivoks.
Den smarte bivoks, du finder her, er certificeret efter den danske “Grøn Voks”-pulje, og den indeholder ingen pesticider eller tilsætningsstoffer. Du smelter bivoksen ind i stoffet med et strygejern, og husk at lægge et stykke bagepapir mellem bivoks og strygejern.
Du kan nemt rengøre dit hjemmelavede madpapir med en fugtig klud og lidt mild sæbe. Opbevar det et rent og tørt sted, hvor det kan ligge enten fladt, foldet eller rullet sammen.
Vær desuden opmærksom på, at dit hjemmelavede madpapir ikke bør bruges til kød eller fisk.
Se fremgangsmåden her: “Genanvendeligt madpapir lavet af patchworkstof og bivoks”.
Hvad betyder det, at patchworkstoffet er Oeko-Tex® certificeret?
Patchworkstoffet er lavet af 100% bomuld og er certificeret efter Oeko-Tex® Standard 100. Det er verdens førende sundhedsmærkning for tekstiler, og det betyder bl.a., at du trygt kan bruge stoffet i forbindelse med fødevarekontakt.
Du kan finde hele vores udvalg af patchworkstoffet i flotte farver og mønstre ved at klikke her.
2: Sy selv stofservietter af patchworkstof med servietring
Genanvendelige servietter af tekstil er for dig, som glædes over et veldækket bord i miljøvenlig stil. Og med det flotte patchworkstof kan du sy stofservietter til enhver anledning.
Stoffet tåler vask ved 40°C, så de brugte servietter kan snart blive klar til brug igen.
Se her, hvordan du gør: “Stofservietter af patchworkstof med servietring og tørrede blomster”.
Vil du også lave en servietring til din kreation, kan du vælge en naturlig variant i form af en træring og et manilamærke af lyst træ. Pynt den med en smule natursnor, lidt bast og udvalgte tørrede blomster, som du kan finde her.
3: Gør gaveindpakningen mere bæredygtig med patchworkstof
Du kan også bruge det fine patchworkstof som gaveindpakning i stedet for almindeligt gavepapir.
Hvor det traditionelle gavepapir som regel bare ender i skraldespanden, så snart gaven er åbent, kan denne bløde indpakning gemmes og genbruges.
Udover at bruge stoffet som gavepapir igen, kan du fx genbruge det til dine sy-projekter, og på den måde give det nyt liv. Du kan også bruge et viskestykke som indpakning (du kan endda dekorere det, så det bliver ekstra flot – se bare her), og så kan det hjemmegjorte gavepapir faktisk bruges som viskestykke efter en vask. Det er da smart, hva’?
For at lave denne gaveindpakning skal du bare lige lære teknikken til, hvor du skal folde og hvordan du gemmer enderne væk, så du får den pæne afslutning på indpakningen. Luk af med en sløjfe af natursnor, og så er gaven klar.
Se idéen med foldevejledning her: “Miljøvenlig gaveindpakning med patchworkstof”.
4: Tag de hæklede vatrondeller med vaskepose til dig
Inviter også den bæredygtige tankegang til at flytte ind i dit badeværelse.
Med et garn i 100% bomuld, der er Oeko-Tex® certificeret, kan du hækle genanvendelige rondeller som et miljøbevidst alternativ til de klassiske vatrondeller.
Se idéen og opskriften her: “Hæklede vatrondeller og vaskepose”.
Du får desuden en opskrift til at hækle en lille vaskepose til dine hjemmelavede rondeller, så du kan passe ekstra godt på dem. Smid dem i posen efter brug og vask det hele ved 40°C.
Disse hæklede rondeller laves fra midten ved at starte med en magisk ring – lær her, hvordan du gør. Når du hækler vatrondellerne, skal du desuden bruge pufmasker. Dem kan du lære at hækle her:
Er du helt fortrolig med din hæklenål, så kan du også kaste dig ud i selv at designe dine rondeller med andre masketyper. Du har faktisk uendeligt mange muligheder for at være kreativ med hæklenålen, så prøv dig frem.
Se vores udvalg af hæklenåle her.
Lær at hækle
Har du stadig til gode at lære at hækle? Så vil jeg anbefale dig at læse blogindlægget: “Lær at hækle: en begynderguide til dig”, hvor du både får gode råd til materialer og hjælpevideoer til teknikkerne.
Så kan du også lave de forskellige hækle-idéer, du kan læse om i blogindlægget her.
5: Hækl en sæbepose i natursnor
Med denne hæklede sæbepose af natursnor får du en nærmest wellness-oplevelse, når du går i bad. Og hvem vil ikke gerne forkæles i dagligdagen?
Den grove hørkvalitet skrubber nemlig kroppen behageligt i badet, så din hud efterlades blød og fin som ny.
Find idéen med hækleopskrift her: “Hæklet sæbepose i natursnor”.
Posen laves med forskellige hækleteknikker på hæklenål nr. 5, men består primært af stangmasker (stm). Husk at tilføje en snor til ophæng, så du kan lade posen og sæben deri hænge til tørre mellem badene – så er den snart klar til brug igen.
6: Lav en hæklet badesvamp i natursnor
Du kan fortsætte den bæredygtige wellness-kreativitet med denne hjemmelavede badesvamp.
Svampen hækles med den samme grove natursnor som sæbepose-idéen herover, og det bliver din hud glad for. Natursnoren er nemlig så blød og hårdfør på én gang, at du rigtigt kan skrubbe igennem uden at skade din hud.
Du finder hækleopskriften på vores hjemmeside, hvor du kvit og frit kan downloade den printvenlige pdf.
Se idéen og download opskriften her: “Hæklet badesvamp i natursnor”.
7: Mød bio-glimmer – dit miljøvenlige alternativ
Bare fordi dine kreative projekter gerne må være til den bæredygtige side, så må det jo også gerne sprælle og glimte, ikk? Med bio-glimmer får du et miljørigtigt alternativ til traditionel glitter. Materialet er nemlig lavet af cellulose fra eucalyptustræer, hvilket gør det bionedbrydeligt.
Og du kan bruge det på samme måde, som du altid har brugt glimmer og glitter.
Du kan finde dit bio-glimmer i 6 skønne farver ved at klikke her.
Brug det fx til at pifte din DIY home decor op. Dit badeværelse kunne måske trænge til en ny, glimtende og mere miljøvenlig løsning til opbevaring af makeup og hårpynt?
Det kan du lave med idéen her: “Opbevaring af bambusfibre dekoreret med bio-glimmer”.
Idéen består af små urtepotter fremstillet af bambusfibre, der er dekoreret med det vidunderlige bio-glimmer ved hjælp af en mat akryllak, der bruges som lim.
8: Kreativ med det naturlige raffia
Er du hug på idéen om bæredygtighed og naturlige materialer, når du er kreativ, så kommer du ikke uden om raffia.
Hvad er raffia, tænker du måske?
Raffia er et papirgarn, der er lavet af 100% plantefibre, og det er derfor et miljøvenligt alternativ til traditionel garn og snor. Du kan både strikke, hækle, væve og lignende med det. Raffia tåler mild håndvask, du kan stryge det, og det kan tåle op til 200°C varme. Og en bonus er, at materialet må sorteres som genanvendeligt papiraffald.
I denne idé skal du lave hjemmestrikkede dækkeservietter af raffia. Så nu skal du finde strikkepindene (nr. 5) frem og strikke ret og vrang, indtil rullen med raffia er brugt op. Fastgør herefter små frynser af raffia i hver ende.
Se komplet vejledning til idéen her: “Dækkeservietter strikket i raffia papirgarn med frynser”.
Bemærk også den lille detalje med stroppen af det veganske læderpapir. Det giver dine dækkeservietter et eksklusivt udseende. Og her har du rig mulighed for at personalisere mærket, så alle kan se, det er dit værk.
Dine færdige dækkeservietter tåler mild håndvask.
Lær at strikke
Du skal ikke snydes for denne idé, bare fordi du ikke kan strikke endnu. Det kan du jo lære – med blogindlægget her: “Strik for begyndere: lær at strikke med videoer”.
9: Lav selv en kurv af løbbinding med raffia papirgarn
Den sidste idé som måske er noget for dig, der vil gøre din kreativitet lidt mere bæredygtig, er denne kurv af løbbinding. Med det naturlige raffia papirgarn kan du selv lave solide kurve til opbevaring af garn, vanter eller andre småting.
Se idéen her: “Kurv af løbbinding med raffia papirgarn”.
Denne proces vil du nyde at fordybe dig i.
Her skal du sno din raffia omkring en kraftig majssnor, som giver kurven en god stabilitet. Du skal også bruge raffia til at forme og låse din beviklede majssnor sammen. Til det skal du bruge en broderinål, så du har god styring af dit papirgarn.
Mere bæredygtig kreativitet
Der er altså masser af råd at hente, når du drømmer om at gøre din kreativitet mere bæredygtig. Fx ved selv at lave holdbare alternativer til madpapir, gavepapir og vatrondeller, der kan bruges igen og igen.
Og du kan selv lave en masse andre alternativer, som gør din hverdag en smule mere bæredygtig. På den måde får du både kreativ fordybelse og miljøbevidst ansvarlighed på én gang.
Det har du fået hjælp til i dette blogindlæg, hvor du har læst om:
- idéer til din dagligdag, du kan lave med Oeko-Tex® certificeret patchworkstof
- hæklede idéer til ægte wellness-følelse (inkl. link til hækle-guide, så du kan lære at hækle)
- udvalgte idéer til dit hjem med bio-glimmer og raffia papirgarn
Har du et andet godt og kreativt tip til en mere bæredygtig hverdag? Så del det med os andre i kommentarfeltet herunder.