Kan du mærke det? Det bløde ler i dine hænder… Ælt det. Form det. Rul det ud. Udstik i det. Mal det. Ja, du har mange muligheder med selvhærdende ler.
Du kan bruge selvhærdende ler til forskellige kreative projekter, hvad end du vil lave figurer, pynt eller brugsting til hjemmet. Det er nemt at arbejde med, og vigtigst af alt – det er ren afstresning at have leret i hænderne.
Det er noget, både børn og voksne kan nyde godt af. Og i dette blogindlæg vil jeg inspirere dig til at eksperimentere med den hyggelige, kreative hobby – og få succes med det.
Du kan se frem til at læse om:
- skønne DIY platter, du kan lave med selvhærdende ler
- at dekorere med glasur til ler
- hvordan du arbejder med en særlig knibeteknik
- fine lanterner og skåle af ler, du selv kan lave med pladeteknik
Og selvfølgelig er indlægget krydret med gode tips, som kan hjælpe din kreative proces.
Som altid kan du desuden søge inspiration til dine kreative projekter i vores store idéunivers, du finder her.
Tip:
Det allervigtigste tip får du allerede nu – for det er altafgørende, at du ælter leret godt, inden du går i gang med at forme og rulle ud. For når leret er varmt og “i gang”, er det meget nemmere at have med at gøre.
Selvhærdende ler er populært, fordi…
Selvhærdende ler er en smidig modelleringsler, som ikke skal brændes. Denne egenskab er en af de vigtigste grunde til, at materialet er så populært blandt børn og voksne.
Det tørrer selv op i løbet af 1-2 døgn afhængig af lerets tykkelse. Som tommelfingerregel kan du mærke efter, om leret føles koldt – for i så fald udskiller det stadig vand, og så skal det tørre lidt længere tid.
En anden grund til lerets store popularitet er, at det er så nemt at arbejde med, så alle i familien kan være med.
Du kan få fingrene i det bløde ler i forskellige farver herunder:
Husk også at have værktøjet til modellering klar (find det her).
Pssst! Vil du også have inspiration til din hjemmelavede julepynt af selvhærdende ler? Så læs med her: “Lav selv den skønneste julepynt med selvhærdende ler”.
1) Platte af selvhærdende ler med aftryk af tørrede blomster
Du skal først se nogle forslag til, hvordan du selv kan lave og dekorere platter til ophæng. Og vi lægger ud med en af mine personlige yndlingsidéer med selvhærdende ler.
For her går naturmaterialet og naturmotivet op i en højere enhed.
Selve platten laver du af selvhærdende ler i ønsket farve – klik her for at lære, hvordan du får en flot rund platte, der ovenikøbet er ensartet i tykkelsen.
Aftrykket er skabt med tørrede blomster, der nøje er placeret og trykket ned i det våde ler. Den teknik kan du lære at mestre her.
Tip:
Udover at ælte leret, så kan du gøre leret mere medgørligt ved at påføre lidt vand. Så du skal sørge for at have en lille skål med vand ved din side, inden du stikker hænderne i leret.
Og når du er i gang, så sørg også gerne for at finde en opvredet klud, som du kan tørre dine ler-fingre af med. Du skal nemlig regne med at blive lidt beskidt af det våde ler… Se bare videoen herunder.
Husk at lave hul til ophæng med en pind eller lignende, inden din platte tørrer, hvis du vil binde en snor i.
2) Platte i ler med sæbebobleteknik
Vil du give din hjemmelavede platte lidt farve, så se nærmere på denne boblende idé.
Her skal du nemlig finde din hobbymaling frem. Brug fx denne Plus Color hobbymaling, som fås i 50+ forskellige farver og er supernem at arbejde med.
Når du kaster dig ud i bobleteknikken, skal du lave en sæbe-maling-blanding. Bland 1 del sæbe med 2 dele vand og et par dråber Plus Color hobbymaling. Lav gerne blandingen i en beholder, der har ca. samme størrelse som et almindeligt vandglas.
Og så er det, at det bliver rigtig sjovt.
For nu skal du puste ned i blandingen med et sugerør, indtil det vælter op med små, farverige bobler. Pust så mange bobler, at de flyder ud over beholderens kant – og vip dem forsigtigt ned på din tørre platte, indtil den er fyldt.
Tip:
Lad boblerne springe af sig selv – selv de allermindste. Så får du nemlig et lækkert, organisk udtryk, hvor sæbeblandingen har fået lov at gøre arbejdet for dig.
Dekorer også med glasur til din ler platte:
Du kan også eksperimentere med glasureffekt på selvhærdende ler. Prøv fx at blande din Plus Color hobbymaling med Pouring-Fluid, og hæld blandingen på toppen af din hjemmelavede platte, når den er tørret.
Pouring-Fluid er et medium, som vil gøre malingen tyndtflydende, så den lettere kan løbe. Vip platten let og se, hvordan den farvede blanding løber ned i et unikt mønster. Find fremgangsmåde og materialer til idéen her.
3) Sådan modellerer du med knibeteknik i selvhærdende ler
Kig godt på disse små lerskåle. Er de ikke søde? Måske de kan bruges som dekorativ opbevaring af smykker eller andet småt, der gerne må ligge fremme.
For at lave skålene skal du bruge knibeteknik, som du kan lære ved at klikke her. Med teknikken kan du fx lave fade, skåle og små vaser af din selvhærdende ler.
Sørg for at varme leret godt op i hænderne, inden du begynder at knibe siderne frem. Når leret er varmt og blødt, sprækker det ikke så let. Og det giver dig det bedste resultat.
Bemærk: Du kan lave vaser til tørrede blomster eller hjemmelavede evighedsblomster af fx crepepapir, men det tørre ler tåler ikke vand. Heller ikke selvom du pensler det med en vejrbestandig akryllak.
Se teknikken i videoen her:
Lad dine dekorationer tørre i 1-2 døgn, før du evt. sliber dem let og maler dem en flot farve med hobbymaling.
Tip:
Udforsk den sjove “splat”-teknik på dine tørre, malede skåle og fade. Når du gør det, skal du have fat i et stykke karton, som du klipper hul i og bruger som afdækning. Så kommer der nemlig kun små splatter inde i skålen.
Bland en sort hobbymaling med en smule vand, så det lettere kan splatte fra penslen. Leg det fine udtryk frem splat for splat.
4) Lanterner af selvhærdende ler med udstukne huller
Du kan også få succes med dit ler-arbejde, når du kaster dig over denne idé. Her skal du lave hyggelige lanterner, som kan lyse ethvert rum op.
Lanternerne på billedet er lavet af hvid selvhærdende ler. Hvilken farve vælger du?
Du får brug for 2 forskellige slags udstikkere til dette projekt.
Først skal du bruge en rund udstikker (fx en fra dette sæt), når du laver selve bunden af din lanterne. Og når du laver huller i siderne, skal du ty til denne lille runde udstikker med præg. Så kan du nemlig nemt og hurtigt sørge for at lyset kan komme ud af dine lanterner.
Tip:
Hvordan er det nu, man finder omkredsen af en cirkel? For at finde frem til længden på lanternens yderside skal du gange bundens diameter med pi (som altid er 3,14). Måler bunden fx 6 cm, så hedder det: 6 x 3,14 = 19 cm. Så skal sidestykket være 19 cm.
Læg gerne lidt ekstra til, så siderne overlapper en smule – ellers er det svært at samle dem. Og hvis noget af det hullede ler overlapper, kan du bruge din udstikker til at få hullerne jævne.
Skal dine lanterner være rustikke eller fine i kanterne? Jo mere du bearbejder leret, jo finere et resultat får du.
Lad dine værker tørre helt, før du lader dem sprede hygge i mørket. Og brug gerne LED fyrfadslys i stedet for levende lys – de bliver nemlig ikke lige så varme.
5) Skål af selvhærdende ler med kant af raffia
Den sidste idé du skal se, har jeg glædet mig til at vise dig. Jeg er nemlig helt vild med det naturlige udtryk, der opstår i kombinationen af naturler og raffia papirgarn.
Raffia er lavet af 100% træfibre og du må sortere det som genanvendeligt papiraffald. Og så kan du bruge det på samme måde, som du normalt bruger garn. I eksemplet her bruges det til udsmykning af kanten på din skål af selvhærdende ler.
Du kan lære at lave skål og raffia-dekoration her, hvor alle materialer også er samlet.
Når du laver skålen, skal du bruge pladeteknik i en plastform med glat overflade. Så sikrer du en ensartet form på din skål. Hullerne til kantdekorationen laver du med en lerslynge (som disse) i den våde ler, og sørg for at glatte hullerne let ud for et pænt udtryk.
Se selv, hvordan du gør, i videoen her:
Tip:
Hvis din skål (eller andet af selvhærdende ler) efter tørring har små revner, så bland en smule selvhærdende ler op med vand, indtil du får en cremet konsistens. Fyld forsigtigt blandingen i revnerne, evt. med en pensel. Lad skålen tørre igen, før du dekorerer med raffia.
Få fingrene i det selvhærdende ler
Du kan godt glæde dig til at mærke det bløde ler…
Og det er bare med at komme i gang. For du har så mange muligheder, når du er kreativ med selvhærdende ler. Uanset om du er voksen eller barn – begynder eller øvet. Det er bare med at nyde det afstressende arbejde det er at have ler i hænderne.
Du har læst om:
- skønne DIY platter, du kan lave med selvhærdende ler
- at dekorere med glasur til ler
- hvordan du arbejder med en særlig knibeteknik
- fine lanterner og skåle af ler, du selv kan lave med pladeteknik
Hvilke skal du prøve først?
Som altid kan du også finde inspiration til dine kreative projekter i vores store idéunivers, du finder her.
4 Kommentarer
Hej 🙂 Er der mulighed for at behandle det selvhærdende ler, sådan at man får en blank overflade ?
Hej Jane,
Til selvhærdende ler der ønskes blank efter maling kan denne teknik bruges, hvor der males med blandingen https://www.cchobby.dk/platte-af-selvhaerdende-ler-med-glasureffekt-v15890
VH Maria
Kan man lave slikker af selvhærdende ler og bruge det som “lim” til sine selvhærdende ler-projekter ligesom når der arbejdes med “normalt” ler?
Hej Janni, Slikker tror jeg ikke man kan lave i selvhærdende ler – da det laves af tør ler der blødes op. Selvhærdende ler hærder. Den tørrer ikke kun.
Med frisk selvhærdende ler og lidt vand på fingeren, kan der lappes revner , huller eller rettes små fejl i den hærdede ler.
Vh Maria