Opdateret 31. august 2018
Med en nissedør kan julenissen rigtig flytte ind hos dig og børnene i december. Og så kan I kreahygge hver dag og lave nye ting til nissen, såsom træsko og skål med risengrød.
Flytter nissen ind hos jer hvert år i december? Hvordan kommer han egentlig ind? Har han sin egen nissedør?
Hvis du ikke har prøvet at lave en nissedør sammen med børnene, så er det altså bare om at prøve det. Det er dødsjovt, og børnene vil elske det. Det er skønt og lærerigt for børn at bruge fantasien til at finde på historier om nissen og måske selv lave små gaver til ham.
En nissedør er typisk en lille dør, som man klistrer på væggen. Med en nissedør kan nissen nemt komme ind i jeres hjem og lave små drillerier og måske endda lægge en lille gave, hvis børnene har været søde.
Jeg har selv haft meget sjov ud af at finde på nissehistorier til mine børn, og inden vi fik en nissedør spurgte de altid til, hvor han mon kom ind – også fordi nogle af deres venner havde nissedøre.
Du vil her i indlægget se:
- Hvor nemt det er selv at lave en nissedør ud af fx ispinde
- Hvordan du kan finde på sjove nissedrillerier, der vil få dit barn til at grine
- Hvordan du nemt hele december kan bygge videre på nissedøren med et helt lille nisseunivers
Hvad er en nissedør?
Nissedøre er oprindeligt en amerikansk tradition. Her hedder det en “Elf Door” eller en “Fairy Door”. De amerikanske børn får fortalt, at der bag døren er en magisk nisseverden med julegaveværksteder og duft af kanel.
De sidste par år er nissedøre blevet utrolig populære blandt de danske børnefamilier. Vi har jo altid haft konceptet med at nissen flytter ind men ikke idéen om en hemmelig verden bag døren.
Mange børn i Danmark får pakkekalender hver dag i december, og her er det i nogle tilfælde nissen, der hænger dem op. Der er også mange familier, der har nissedrillerier som tradition, hvor man fx pakker hele stuen ind i toiletpapir og fortæller børnene, at nissen har været på spil.
Nu har vi fået en ny tradition i Danmark med nissedøre, og det er dejligt, for så er der en hyggelig ting mere, du kan lave med børnene i december.
Sådan laver du selv en nissedør
Det behøver slet ikke at være kompliceret at lave sin egen nissedør. Du kan sådan set lave den ud af lige det, du vil.
Pap, træ, trylledej, ler. Slå fantasien løs og lav jeres helt egen fantasifulde nissedør – nissen vil helt sikkert elske den, selvom den ikke er helt perfekt og lige.
I kan også lave sødt tilbehør som træsko, risengrød og en stol til nissen ud af fx trylledej eller andre modelleringsmasser (Vi har noget, der hedder Silk Clay, der er perfekt). I kan starte med døren og så bygge til hele december – det er også det sjove ved nissedørs-konceptet: Det er en aktivitet, der kan vare hele december.
Nissedør lavet af ispinde
Ispinde har den helt perfekte størrelse til at fungere som nissedørsplanker. Nissen kan få den fineste plankedør, når du sætter dem sammen, som vi viser her nedenfor. Ispindene er en del af det nissedørssæt, som du kan købe (find link til sættet herunder). Du kan se den samlede idé her. Her får du ud over ispindene træsko, filt til nissetøj, ski, kælk og meget andet, som kan males og dekoreres fint. Her er til mange timers kreahygge med børnene. Og nissen vil helt sikkert elske de fine ting, I laver til ham.
Alle delene kan købes i et samlet nissedør sæt. Du kan se hvad det indeholder i videoen herunder.
Pssst. Du kan også få fingrene i det helt nye materialekit til årets nissedør – lige her, hvor du både kan finde alle materialerne på ét sted og få en vejledning, der er nem og sjov at følge.
5 idéer til nissedrillerier
Når I har lavet nissedøren, så er der lagt op til, at nissen kan komme ind i jeres hjem og lave en masse drillerier hele december. Jeg har samlet en liste af sjove idéer, hvor jeg selv til mine egne børns fornøjelse har prøvet enkelte af dem. Det giver altså bare lige et ekstra drys julesjov i december – børn elsker at bruge fantasien og gætte sig frem til, hvordan nissen mon har kunnet drille, uden nogen i familien opdagede det.
- Nissen har farvet mælken blå: Du putter et par dråber blå frugtfarve i mælken uden barnet ser det, så barnet bliver overrasket, når det hælder mælk op.
- Nissen har bagt: Læg brunkager eller pebernødder på en bageplade i ovnen med lyset tændt. Drys nu mel på bordet og læg kagerullen ved siden af.
- Nissen har givet bamsen barnets tøj på: Giv en af barnets bamser barnets underbukser på hovedet og sokker på.
- Nissen har bundet alt ind i toiletpapir: Pak alle tingene i stuen ind i toiletpapir.
- Nissen har tegnet skæg og briller på alle billederne i stuen: Brug en whiteboard tusch (som kan tørres af igen) til at tegne skæg og briller på familiebillederne.
Vil du have endnu flere ideer til nissedrillerier?
Så kig forbi bloggen “Badut” og se deres drillenisse tricks, eller lav sjove og troværdier nissevideoer med hjælp fra mobilsiden og guiden Lav overbevisende nissevideoer.
Nissedør på eventyr i december
Byg videre på nisseuniverset.
Find denne dør med tilbehør lige her.
Det sjove ved en nissedør er, at den åbner op for sjov i hele december. Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, så forbered dig inden 1. december og skriv ned, hvad der skal ske hver dag i december. Måske skal I lave en kreativ aktivitet, hvor I laver pynt i 14 dage i december, og nissen driller i 10 dage.
Vil du gøre det rigtig nemt for dig selv, så køb ind af de utrolig mange løsdele i hele vores miniworld af tilbehør til nissen. Du kan få alt fra en violin til en fin bro til nissen. Barnet vil elske at se nisseuniverset vokse hver dag. Og I kan bare gemme det hele til næste år.
Miniature tørrestativ med tøjklemmer
Det er så sødt at lave nissens tøj, der hænger til tørre i filt. Det giver en rigtig god illusion af nissen, der bor bag døren.
Sådan gør du:
Hent skabelonen til tøjet.
Derfor skal du lave din egen nissedør
Der er altså rigtig mange sjove og lærerige aspekter for børnene ved at lave nissedøre i december:
- Du får en sjov aktivitet med dit barn, der kan vare hele december
- Nissedøre sætter gang i børnenes fantasi
- Du kan nemt være kreativ med dit barn – det behøver ikke at tage mere end et kvarters tid om dagen
- Du får nærhed og en stille stund sammen med dit barn i en ellers travl måned
- Når først I har lavet den, kan I tage den frem år efter år
På cchobby.dk kan man finde materialer og idéer til nissedøren.