Det er sjovt og inspirerende for både børn og voksne at have selvhærdende ler mellem hænderne.
Materialet kan blive til tusindvis af forskellige ting, når fantasien får lov at folde sig ud i alverdens former. Du kan fx lave julepynt på nye, kreative måder.
Og netop den hjemmelavede julepynt af selvhærdende ler er det, som du kan læse om i dette blogindlæg.
Du kan glæde dig til:
- at se en video, som introducerer dig til materialets mange muligheder
- at få indblik i de gode værktøjer, så du kan komme godt i mål
- at samle inspiration til din egen hjemmelavede julepynt med selvhærdende ler
Vil du finde alt, du skal bruge for at lave julepynt med selvhærdende ler, kan du klikke dig videre til vores hjemmeside her.
Pynt af ler vil skabe en skøn julestemning hentet i naturen, og det er derfor oplagt at kombinere din ler-julepynt med dekorativt gran, kogler og hvad du ellers ønsker at pynte op med til jul.
Hvorfor er selvhærdende ler så populært?
Selvhærdende ler er en smidig modelleringsler, som ikke skal brændes. Denne egenskab er en af de vigtigste grunde til, at materialet er så populært blandt både børn og voksne.
Det tørrer nemlig selv op i løbet af 1-2 døgn afhængig af lerets tykkelse. Som tommelfingerregel kan du mærke efter, om leret føles koldt – for i så fald udskiller det stadig vand, og så skal det tørre lidt længere tid.
En anden grund til lerets store popularitet er, at det er så nemt at arbejde med, at ingen i familien skal snydes for den hyggelige aktivitet.
Du kan få fingrene i det bløde ler i forskellige farver her:
Og så kan du bruge mange forskellige værktøjer og pynt, når du laver figurer af leret. Efter tørring kan dine modellerede kreationer også males, fx med Plus Color hobbymaling. Det skal du alt sammen se eksempler på i dette blogindlæg.
Se også de selvhærdende Silk Clay og Foam Clay
Hvis du leder efter en god selvhærdende ler, der er ekstra børnevenlig, så kan du prøve Silk Clay og Foam Clay.
Udover det faktum at selvhærdende ler er et naturmateriale, så er den største forskel på de to slags ler og den traditionelle selvhærdende ler vægten og konsistensen. Det skumagtige Silk Clay og Foam Clay vejer nærmest ikke noget, hvorimod det selvhærdende ler, du skal læse om i dette blogindlæg, er tungere og hærder mere hårdt op.
Du kan lære de populære og farvestrålende modelleringsmasser bedre at kende i disse blogindlæg: “Opdag 7 sjove teknikker med Silk Clay” og “Meget mere Foam Clay: 7 kreative teknikker”.
De gode værktøjer, så du kan komme godt i mål
Inden vi kigger nærmere ind i udvalgte idéer, du kan lave med selvhærdende ler, så skal du se de gode værktøjer. Det er nemlig guld værd at have de rigtige hjælpemidler, når du arbejder med selvhærdende ler, som du også skal se i videoen herunder.
Her får du et samlet overblik over de gode redskaber, som hjælper dig godt i mål:
- en kagerulle
- modellérpinde
- udstiksforme i flere forskellige juleformer
- udstikkere med prægning (plunger)
- stempelsæt med træskaft og trykflader af gummi
- stempelpuder i julefarver
- stempelsæt med tal og bogstaver inkl. holder
Du kan også bruge utraditionelle redskaber, fx blonder, til at lave prægninger i din udrullede selvhærdende ler.
Lav selv ophæng med selvhærdende ler
Som du så i videoen tidligere, så er det slet ikke så svært at lave skønne ophæng og vedhæng af selvhærdende ler, der passer perfekt som pynt på dit juletræ eller på julegaverne.
Du kan se idéen med de hvide stemplede ophæng her, hvor du får et overblik over materialer og en nem DIY vejledning.
Den glatte overflade opnår du ved først at ælte leret og dermed varme det let op i hånden. Det gør bl.a., at leret ikke så let slår revner undervejs eller når det tørrer. Når du har æltet det lidt, kan du rulle massen ud med en kagerulle.
Vær opmærksom på at leret skal rulles ud til en tykkelse på ca. 3-4 mm, inden du udstikker dine figurer. De må helst ikke være alt for tynde, da resultatet godt kan blive for skrøbeligt. Og din julepynt skal helst holde mere end én jul, ikke?
Disse figurer er stemplet ved hjælp af gummistempler i detaljerede motiver med stempelfarve, som fint sætter sig i leret. Du kan blandt andet bruge dine små figurer som gavemærker, servietpynt eller ophæng på juletræet.
Variant
Til denne idé bruges de små figurer som servietpynt, fx til julebordet, hvor hver gæst får et lille, hjemmelavet ophæng, som de kan tage med hjem.
De små figurer bliver på én gang udstukket og præget med motiv med dette geniale udstikker værktøj (plunger), som fås i mange forskellige varianter.
Lav selv juledekoration i naturfarver
Bliver vinteren for mørk og dunkel, kan du lyse dit julehjem op ved hjælp af hjemmelavede lysestager af ler.
Selvhærdende ler er et stærkt materiale, som hærder så hårdt op, at du kan bruge dine udstukne figurer som lysestager. Det ser du et stjerne-godt eksempel på på billedet herover.
Når du ruller leret ud, skal det have en tykkelse på ca. 1 cm, inden du udstikker figurerne. Det er ca. højden på udstiksformen. Husk at trykke lyset ned leret, inden det hærder op. Du kan læse mere om fremgangsmåden her.
De fine små stager er oplagte at bruge som små adventsstager eller del af en sød juledekoration.
Svampe af selvhærdende ler
Selvom du kan få fingrene i mange skønne værktøjer, der får dit kreative arbejde med selvhærdende ler til at køre som en leg, så behøver du faktisk ikke have andet end selve leret, når du vil arbejde med det.
Svampe-idéen du kan se her, laver du ved at modellere og forme det bløde ler som du kender det fra almindeligt modellervoks. Her er det hvide ler brugt i kombination med det terrakotta-farvede for at lave de skønne svampe, og jeg er helt vild med det milde, naturlige udtryk.
Gør dine jule-svampe ekstra detaljerede ved at lave små riller under paddehatten med en modellerpind eller lignende.
Du samler den hvide stilk og den terrakotta-farvede svampetop med en øjestilk, som er velegnet til at binde en snor til ophæng i efter tørring. Mon ikke de vil gøre sig godt på et fint pyntet juletræ?
Juletræ af selvhærdende ler i julekugle
Er du hug på idéen om at lave juletræspynt af selvhærdende ler, så kan du også finde inspiration i denne kreative idé med et helt personligt udtryk.
De kugleformede glasklokker, der har en åbning i bunden, er gode at bruge til formålet. Heri kan du nemlig montere udvalgt pynt – fx flettede julestjerner eller dine modellerede ophæng af selvhærdende ler.
Du kan forme klassiske motiver som et juletræ, et snefnug, et julehjerte eller andre julefigurer, alt efter hvad du ønsker at hænge på træet.
Når figuren er formet, skal du huske at montere et lille ophæng af vindseltråd i toppen af din figur, inden den tørrer. Efter tørring laver du selve ophænget ved hjælp af en snor, træperler og en lille stjerne af metal, og fastgør din figur inde i den åbne julekugle. Se hele den illustrerede vejledning til det her.
Nisse af selvhærdende ler
Søger du et sjovt og kreativt projekt for de yngre børn, der vil modellere med selvhærdende ler, så læs med her.
De kegleformede nisser er simple at lave, og der er ikke så mange steps i processen. Leret bliver derfor hurtigt til færdige figurer (hvis du altså lige ser bort fra, at det skal tørre, før du kan male det).
Når keglen er helt tør, kan du og børnene male nissehuer på toppen med en god hobbymaling (fx denne røde Plus Color hobbymaling) og give nisserne forskellige personligheder ved at tegne ansigter med almindelig tusch.
Håndaftryk i selvhærdende ler dekoreret som julemand
Den sidste juleidé med selvhærdende ler du skal se i dette blogindlæg, giver anledning til at samle hele familien omkring krea-bordet.
Så kan I nemlig i fællesskab lave hver jeres hyggelige og unikke julemand, som du finder step-by-step vejledning til her.
Julemanden bliver unik, fordi selve figuren er lavet af et håndaftryk, som vendes på hovedet. På den måde bliver fingrene til det lange skæg, mens tommelfingeren er spidsen af nissehuen.
Formen opnår du ved at rulle selvhærdende ler ud med en kagerulle, hvorefter du presser hånden ned i den våde ler. Skær forsigtigt aftrykket fri med en modelleringspind, og husk at lave et hul til en snor øverst, hvis du ønsker at bruge figuren som ophæng.
Når figuren er tørret, kan du male den med hobbymaling og lime sjove rulleøjne fast.
Sæt gang i din julepynt af selvhærdende ler
Det er sjovt og inspirerende for både børn og voksne at have selvhærdende ler mellem hænderne. Materialet kan blive til tusindvis af forskellige ting, når fantasien får lov at folde sig ud i alverdens former.
Du kan fx lave julepynt på mange kreative måder, og det er netop det, du har læst om i dette blogindlæg, hvor du har:
- set en video, som introducerer dig til materialets mange muligheder
- fået indblik i de gode værktøjer, så du kan komme godt i mål
- samlet inspiration til din egen hjemmelavede julepynt med selvhærdende ler
Er du klar til at finde alt, du skal bruge for at lave julepynt med selvhærdende ler, kan du klikke dig videre til vores hjemmeside her.