Det er ikke rigtigt stof, og det er ikke rigtigt papir… Læderpapir er noget helt for sig selv.
Det spændende materiale giver dine kreative projekter et friskt pust med alle dets gode egenskaber, som du kan læse om i dette blogindlæg.
Læderpapiret har taget mine kolleger – og mig selv – med storm, og det skal du selvfølgelig indvies i. Så når du læser videre, kan du blive klogere på materialet og lade dig inspirere af 7 idéer, jeg har fundet frem til dig:
- Pung til nøgler og headset
- Møntpung i nøglering
- Deko på taske i læderpapir
- Træknager med stropper af læderpapir
- Dekoration på opbevaringsposer
- Tags i læderpapir og patchworkstof
- Vasketøjskurv
Find vores alle vores læderpapir idéer og materialer lige her.
Læderpapir – hvad er det?
Men hvad er læderpapir egentligt? Og hvorfor er det noget for dig?
Det skal jeg sige dig.
Læderpapir er tre ting på én gang: det ligner læder, men føles mest af alt som blødt, kraftigt karton, og så kan du bruge det på samme måde, som du bruger almindeligt stof. Det er et 100% vegansk naturmateriale, og er et godt alternativ til ægte læder – fx i forhold til prisen og det kreative potentiale.
Du kan både sy i det, stryge det, udstanse og klippe i det, du kan tegne på det og dekorere det. Lav smukke effekter i læderpapiret ved fx at præge mønstre i det med embossing eller overfør motiver til materialet med transferpapir.
Noget af det spændende ved at arbejde med læderpapir er, at det får struktur efter, hvordan du behandler det. Se bare billedet herunder. Så hvis du ikke vil anvende den helt glatte overflade, kan du krølle papiret lidt sammen, inden du bruger det. Du kan også vaske det – i vaskemaskinen – ved max 40°C, så bliver udtrykket ekstra rustikt. Vær opmærksom på, at læderpapiret krymper ca. 5% ved vask.
Husk at de materialer, du bruger sammen med læderpapiret, skal være beregnet til formålet. Så når du behandler læderpapiret som stof og laver ting, der fx skal kunne tåle vask og at blive brugt udendørs, skal de materialer, du ellers bruger (fx tekstiltuscher), også kunne tåle det. Du kan bruge de fleste materialer sammen med læderpapiret, når du bruger det som papir og laver ting til indendørs brug.
Der er altså en masse spændende muligheder for at være kreativ med læderpapir, og herunder præsenterer jeg dig for 7 af mine yndlingsidéer. Og så får du løbende mine kollegers bedste tips til dit arbejde med på vejen.
Pung til nøgler og headset
Som et begynderprojekt til dig, der ikke har arbejdet med læderpapir før, kan du give dig i kast med disse hjemmelavede opbevaringspunge.
De er ikke så tidskrævende at lave og er derfor nemme at overskue. Og så er det rart med praktiske og flotte opbevaringsløsninger til dine nøgler og dit headset. Vikl ledningen fra dit headset sammen og kom den halvt igennem nøgleringen, som du hiver op i pungen – så undgår du, at ledningen filtres sammen i en uendelighed nede i lommen.
De to sider sys sammen på symaskine, men husk at du ikke skal sy hele vejen rundt. Lad et hul være frit i toppen, hvor du kan trække en snøre med nøglering i gennem.
Tip:
Når du syr i læderpapir på din symaskine, skal du være lidt forsigtig og gøre det langsomt. Prøv at ramme de samme huller, når du hæfter enderne, for ikke at lave for mange huller i papiret.
Det er desuden lettere at sy i materialet, når det er blevet fugtet med lidt vand. Læs mere om dét nederst i indlægget.
Møntpung i nøglering
Du kan også lade din opmærksomhed falde på denne lille, søde pung, som kan passe godt på dine mønter eller andet småt. Du kan selvfølgelig lave pungen i den størrelse, som du har brug for.
Med denne idé skal du bruge embossing-teknikken, hvor du præger et mønster i papiret med en stanse- og prægemaskine. Se mere om det herunder.
Pungen lukkes med en smart tryklås, og du kan sætte den i dit nøglebundt med en nøglering, så du altid har den lige ved hånden.
På billederne her ser du iøvrigt 4 af de 13 forskellige farver, som læderpapiret findes i. Hvilken af farverne er din favorit?
Tip:
Kør læderpapiret en tur igennem din prægemaskine med en af disse prægeskabeloner. For med 3D embossing får du et skønt materiale med et helt unikt udtryk. Vil du vide mere om at stanse og præge, så kan du læse blogindlægget her.
Deko på taske i læderpapir
Du kan altså selv sy ting af læderpapiret, men du kan også få læderpapir som fx færdigsyede tasker, der bare venter på at blive dekoreret.
Den store taske har en praktisk størrelse, som passer perfekt til din iPad, imens den lille skuldertaske har indbyggede rum til dit dankort, sygesikringskort osv.
Taskerne er flotte i det rene læderlook, men lad dem udstråle din personlige stil med kreative dekorationer. Søg inspiration til det her, hvor taskerne er udsmykket med store stjerner af sort læderpapir, som limes på taskerne med en dobbeltklæbende folie.
Med folien kan du sikre dig, at dit motiv klistrer godt fast på hele fladen, og så er det nemt at bruge. Fjern først det ene beskyttelsespapir på folien, læg dit motiv herpå og klip ud. Herefter fjerner du bagpapiret og limer motivet direkte på din taske. Bogstaverne er skrevet ved hjælp af skabeloner og tekstiltuscher.
Og bare rolig. Læderpapiret er så kraftigt og slidstærkt, at det sagtens kan holde til din daglige brug – og til vind og vejr.
Træknager med stropper af læderpapir
Læderpapiret kan desuden gøre noget godt for din boligindretning. Fx med disse træknager med en strop af læderpapir.
Træknagerne, der fås i flere varianter og størrelser, står godt sammen med det kraftige papirmateriale. For når du kombinerer læderpapiret med andet stof, garn, metal eller træ, som her, opstår nye skønne udtryk.
Giv det lysebrune læderpapir et personligt aftryk, fx ved at tegne på det med tekstiltuscher.
Føler du dig ekstra kreativ, kan du også pynte træknagerne med hobbymaling, decoupagepapir, stenciltryk eller forskellige andre teknikker. Så bliver knagernes samlede udseende ekstra flot og karakteristisk. Hvis du fx dekorerer træknagerne i den botaniske stil, vil det være flot at bruge det grønne læderpapir til stropperne.
Dekoration på opbevaringsposer
Mangler du lidt opbevaring derhjemme, så kan du måske bruge en af disse figursyede poser. Den lysebrune farve står godt til det meste og poserne kan bruges til mange forskellige formål.
Den lille pose egner sig fx godt som skjuler til planter, mens den store pose med hanke kan rumme lidt mere, fx strikketøjet. Poserne er færdigsyet for dig, så det eneste du skal koncentrere dig om, er at dekorere dem og være kreativ.
Kun din fantasi sætter grænsen for, hvordan poserne udsmykkes. Vil du skrive tekst på poserne som i denne idé, men kan du godt bruge lidt øvelse til at få en ekstra smuk håndskrift? Så er der hjælp at hente i denne handlettering-bog.
Tip:
Læg et skæreunderlag eller -bræt ind i posen som skriveunderlag. Skriv eller tegn dit motiv op med blyant først, og hvis du skriver forkert, kan blyanten viskes ud med almindeligt viskelæder. Tegn derefter op med tekstiltusch.
Tags i læderpapir og patchworkstof
Men du behøver ikke at være god til at tegne og skrive for at give dine opbevaringsposer et lille løft. Der findes andre måder at pynte dem på – fx med hjemmelavede tags.
Stjerne-udskæringen laver du nemt på din stansemaskine, hvor du også kan vælge mange andre motiver blandt de forskellige skæreskabeloner.
Det farverige stof passer godt sammen med det ensfarvede læderpapir, og du kan lave et hav af lækre udtryk med forskellige kombinationer. Du kan også bruge dine fine tags til syning i puder, tasker eller andre tekstiler.
Tip:
Er du vild med at gøre lidt ekstra ud af gaveindpakning, så kan du også lave tags af læderpapir, du kan bruge som gavemærker. Du kan fx ty til denne skæreskabelon, der giver dig den flotte facon på mærkerne.
Vasketøjskurv
Har du mod på et lidt større projekt? Så synes jeg, du skal lave en skøn vasketøjskurv eller høj opbevaringskurv.
Mix og match forskellige farver – eksempelvis brun og hvid læderpapir. Du syr kurven sammen af de klippede dele, som du kan finde præcise mål til lige her.
Brug nogle store klemmer til at holde delene på plads, når du skal sy dem sammen – og husk at være forsigtig, når du syr i læderpapiret. Denne kurv har to praktiske håndtag af et læderbånd, der er fastgjort med smukke geværknapper.
Tip:
Spray lidt vand på læderpapiret, når du arbejder med det. Materialet bliver nemlig blødere og mere medgørligt – og så er det lettere at sy i materialet i fugtig tilstand. Det skal ikke være sjaskvådt, men bare fugtes let.
Derfor er vi begejstrede for læderpapir
Læderpapir er noget helt for sig selv. Det ligner læder, føles som blødt karton og behandles som stof.
Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan med spændende materiale. Prøv fx at sy, udstanse og klippe i det, stryge det, embosse og tegne på det, eller smid det en tur i vaskemaskinen for et rustikt udtryk.
I dette blogindlæg er du blevet præsenteret for 7 idéer, du kan tage til dig:
- Pung til nøgler og headset
- Møntpung i nøglering
- Deko på taske i læderpapir
- Træknager med stropper af læderpapir
- Dekoration på opbevaringsposer
- Tags i læderpapir og patchworkstof
- Vasketøjskurv
Læn dig tilbage, åbn op for kreativiteten og lad læderpapiret inspirere dig.
7 Kommentarer
Hej 😊 Kan læderpapiret printes på i en laserprinter?
Mvh Tanja
Hvor slidstærkt er det. Kunne tænke nug at bruge det til læderstol, hvor jeg har et stort hul
Hej Jakob.
Det er et rigtig godt spørgsmål, du stiller 🙂 Det vi ved er, at der bliver syet tasker og rygsække af læderpapir, men vi har ikke set nogen bruge det til møbelpolstring.
Som materiale er slidstyrken nok det samme som kraftigt stof, altså et holdbart materiale med høj slidstyrke. Der er vel ikke andet for end at teste det? 🙂
Meld meget gerne tilbage, hvis du finder ud af noget.
Mvh. Bianca
Der spændende ud men dynes ikke jeg har set mål og priser på det
Hej Anette.
Tak for din kommentar.
Du kan finde oplysninger om mål og priser på hjemmesiden – se fx her: https://www.cchobby.dk/laederpapir-b-50-cm-tykkelse-0-55-mm-lys-brun-1m
Jeg håber, du får lavet noget spændende med læderpapiret 🙂
Med venlig hilsen Bianca
Tak for de mange anbefalinger til anvendelse. Jeg savner dog at læse, hvad materialet læderpapir består af. Er det kunststoft? Miljøvenligt?
M.v.h. Karin
Hej Karin.
Tak for dit spørgsmål. Jeg har taget dit spørgsmål med videre til vores læderpapir-ekspert, som fortæller, at læderpapir består af cellulose og latex, hvoraf den største andel er cellulose.
Det er ikke et kunststof og det indeholder fx ikke plastik, kun naturlige grundstoffer. Derfor kan det også genanvendes (recycle).
Som bonus-info kan jeg fortælle, at vores læderpapir er lavet af det samme materiale som det lædermærke, der tit er syet på jeans. Det kan altså tåle virkeligt meget vand, uden at det opløses eller går til. Det er ikke vandtæt, men det tåler fint vand.
Håber det var svar nok ?
Med venlig hilsen Bianca