CChobby Blog
  • Sæson
    • Alle Halloween Jul Påske
      Børnekrea

      Kreativ påskepynt for børn og voksne

      26. februar 2024

      Bolig

      5 idéer til trendy julepynt

      23. oktober 2023

      Børnekrea

      5 kreative påskeaktiviteter

      13. februar 2023

      Bolig

      Tæl ned til jul med en fin nissedør

      1. november 2022

      Dekoration

      Hjemmelavet julepynt i papir

      1. november 2022

      Dekoration

      Påskepynt: 6 kreative aktiviteter

      23. februar 2022

      Dekoration

      Top 8: Lav selv kreative påskeæg

      11. februar 2022

      Fester

      Kreative tips til et festligt dækket julebord

      20. oktober 2021

      Halloween

      Kreativ halloween – gør efteråret uhyggeligt hyggelig

      2. oktober 2018

      Halloween

      Skønne græskar til din kreative halloween (med tips…

      25. juli 2018

      Jul

      5 idéer til trendy julepynt

      23. oktober 2023

      Jul

      Tæl ned til jul med en fin nissedør

      1. november 2022

      Jul

      Hjemmelavet julepynt i papir

      1. november 2022

      Jul

      Kreative tips til et festligt dækket julebord

      20. oktober 2021

      Jul

      7 nye hits til din hjemmelavede julepynt af…

      8. oktober 2021

      Jul

      9 nyheder, du skal prøve i julen 2021

      4. oktober 2021

      Jul

      Sådan kan du også bruge dine kageforme til…

      12. oktober 2020

      Jul

      5 kreative juledekorationer, du selv kan lave

      6. oktober 2020

      Påske

      Kreativ påskepynt for børn og voksne

      26. februar 2024

      Påske

      5 kreative påskeaktiviteter

      13. februar 2023

      Påske

      Påskepynt: 6 kreative aktiviteter

      23. februar 2022

      Påske

      Top 8: Lav selv kreative påskeæg

      11. februar 2022

      Påske

      Kreative gækkebreve og påskeklip, du ikke må gå…

      21. februar 2019

      Påske

      10 idéer til din kreative påske

      2. marts 2018

      Påske

      Påskeæg på 10 måder

      27. februar 2018

      Påske

      Pynt op med nyheder til påske

      20. februar 2018

  • Bolig
  • Børnekrea
  • Dekoration
    • Mal
  • Fester
  • Godt i gang
  • Håndarbejde
  • Papir og karton
  • Smykker
  • Webshop
CChobby Blog
  • Sæson
    • Alle Halloween Jul Påske
      Børnekrea

      Kreativ påskepynt for børn og voksne

      26. februar 2024

      Bolig

      5 idéer til trendy julepynt

      23. oktober 2023

      Børnekrea

      5 kreative påskeaktiviteter

      13. februar 2023

      Bolig

      Tæl ned til jul med en fin nissedør

      1. november 2022

      Dekoration

      Hjemmelavet julepynt i papir

      1. november 2022

      Dekoration

      Påskepynt: 6 kreative aktiviteter

      23. februar 2022

      Dekoration

      Top 8: Lav selv kreative påskeæg

      11. februar 2022

      Fester

      Kreative tips til et festligt dækket julebord

      20. oktober 2021

      Halloween

      Kreativ halloween – gør efteråret uhyggeligt hyggelig

      2. oktober 2018

      Halloween

      Skønne græskar til din kreative halloween (med tips…

      25. juli 2018

      Jul

      5 idéer til trendy julepynt

      23. oktober 2023

      Jul

      Tæl ned til jul med en fin nissedør

      1. november 2022

      Jul

      Hjemmelavet julepynt i papir

      1. november 2022

      Jul

      Kreative tips til et festligt dækket julebord

      20. oktober 2021

      Jul

      7 nye hits til din hjemmelavede julepynt af…

      8. oktober 2021

      Jul

      9 nyheder, du skal prøve i julen 2021

      4. oktober 2021

      Jul

      Sådan kan du også bruge dine kageforme til…

      12. oktober 2020

      Jul

      5 kreative juledekorationer, du selv kan lave

      6. oktober 2020

      Påske

      Kreativ påskepynt for børn og voksne

      26. februar 2024

      Påske

      5 kreative påskeaktiviteter

      13. februar 2023

      Påske

      Påskepynt: 6 kreative aktiviteter

      23. februar 2022

      Påske

      Top 8: Lav selv kreative påskeæg

      11. februar 2022

      Påske

      Kreative gækkebreve og påskeklip, du ikke må gå…

      21. februar 2019

      Påske

      10 idéer til din kreative påske

      2. marts 2018

      Påske

      Påskeæg på 10 måder

      27. februar 2018

      Påske

      Pynt op med nyheder til påske

      20. februar 2018

  • Bolig
  • Børnekrea
  • Dekoration
    • Mal
  • Fester
  • Godt i gang
  • Håndarbejde
  • Papir og karton
  • Smykker
  • Webshop
Godt i gang

Hjemmelavede bolcher for begyndere

8. december 2017
Hjemmelavede bolcher for begyndere

Har du set professionel bolchefremstilling? Der hvor folk står med flere meter lang bolchemasse og kreerer de lækreste bolcher – og i dit stille sind tænkt: Dét der, det kunne være sjovt at prøve selv, men det ser måske lige rigeligt avanceret ud til mit køkken?

Det var i hvert fald min første tanke.

Men nu hvor jeg har prøvet at lave bolcher, kan jeg afsløre, at det er meget lettere, end man tror.
Jeg havde nogle begyndervanskeligheder, men jeg deler her ud af mine erfaringer, så du kommer godt igang.

Når du har fået en god fornemmelse med hjemmelavede bolcher, kan du gå på opdagelse i de mange spændende teknikker. Her i indlægget kan du også finde videoer til bolcher med striber og bolcher med slag, hvor du får gode tips til fremgangsmåder.

Hjemmelavede bolcher er faktisk blevet en fast del af min lækkeri hylde til stor glæde for mine gæster, som også tit får en pose eller to med hjem.

Måske tænker du den samme tanke, som jeg gjorde, inden jeg gik igang. Måske har du prøvet at lave bolcher for år tilbage,
eller måske kan du lære mig noget om bolchefremstilling.
Uanset hvilken tilgang du har, er jeg sikker på, at indlægget vil være noget for dig, som elsker at være kreativ og få nye input.

Du kan glæde dig til:

  • En step-by-step guide til, hvordan man laver bolcher.
  • Tips og tricks til at lave bolcher første gang, baseret på min oplevelse.
  • Teknikker til bolcher med striber og bolcher med slag.

Lad os bare springe ud i det.

 

Hvad skal man bruge til at lave hjemmelavede bolcher?

Jeg anbefaler en bolche startpakke, der indeholder ingredienser til fem forskellige smagsvarianter og de redskaber, der skal bruges til at lave bolcher.
Jeg har lavet en liste over det, du skal bruge, og inddelt det efter hvad der (måske) allerede findes i dit køkken, og efter hvad der følger med i startpakken. Så kan du nemt se, hvad du skal bruge til din første bolchefremstilling.

hjemmelavede bolcher

Bolche startsættet indeholder:

Redskaber

1 termometer til 200 grader
1 bolchevæv i teflon
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte på 2 ml
30 små pinde til slikkepinde

Ingredienser

Druesukker
Citronsyre
Salmiaksalt
Lakridsekstrakt
Stjerneanisolie
Appelsinolie
Rød slikfarver

Ting du har i køkkenet:

Redskaber:
1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 håndklæde
1 lille si til pulver ingredienser
1 saks pr. bolcheklipper

Ingredienser:
Madolie i neutral smag
450 g sukker pr. portion bolchemasse
1 deciliter vand pr. portion bolchemasse

Så langt, så godt. Nu har vi styr på redskaber og ingredienser til bolche grundmassen, så nu kommer vi til den sjove del, smagen.
Her er der i teorien frit valg, men da det var mit første forsøg med bolcher, valgte jeg den sikre vej og fulgte en opskrift.

Opskrift på Kongen af Danmark bolcher

For at lave 1 portion bolcher på ca. 575 g skal du bruge:

Grundmassehjemmelavede bolcher
1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker

Smag og farve
1,5 ml rød slikfarve
1,5 ml stjerneanisolie

Fremgangsmåde for hjemmelavede bolcher

Ifølge opskriften tager det ca. 30-45 min  at lave 1 portion bolcher, men jeg vil anbefale dig at sætte 2-3 timer af til det, hvis det er din første gang. På den måde har du tid til at lave en ny portion i tilfælde af begynderfejl, og du har god tid til at læse fremgangsmåden flere gange samt tid til at rydde op efterfølgende.

Først og fremmest er det vigtigt, at arbejdspladsen er ryddet, og alle redskaber er sat frem og klar til brug.
Vælg din arbejdsplads med omhu. Bolchemasse er rigtig varm, og det er derfor vigtigt, at det ikke er muligt for børn at komme til at vælte noget eller sætte hænderne i bolchemassen. Hav gerne en skål med koldt vand klar ved æltestationen til evt. hurtig afkøling af fingre og et håndklæde eller viskestykke til tørring.

Sådan gør du:

hjemmelavede bolcher
Start med at afmåle alle ingredienser så de er klar til brug. Husk også at afmåle de ingredienser, som skal tilføjes senere i processen.
hjemmelavede bolcher
Placer teflonvævet på en helt ren bageplade med et håndklæde under pladen, så bordet ikke tager skade af varmen. Smør teflonvæv, sakse og skrabere ind i madolie.

hjemmelavede bolcher
Hæld først vand i gryden, tilsæt sukker og druesukker og sørg for at hele massen er dækket med vand. Kog massen ved fuld varme MED låg og UDEN omrøring. Efter kort tid kan du høre massen boble og se, at der kommer vanddamp ud under låget. OBS: Keramiske kogeplader kan tage skade af varm sukkermasse.
hjemmelavede bolcher
Låget tages af og der koges videre uden omrøring og med termometer i gryden. Vær opmærksom på temperaturen. Det går langsomt i starten, men det tager pludselig fart. Temperaturen er meget vigtig og får massen lov til at stå 1 min. for længe brænder den på. Når temperaturen målt midt i gryden er 162°C tages gryden af. Temperaturen må ikke være under 160°C eller over 165°C.

hjemmelavede bolcher
Så snart temperaturen rammer 162°C skal gryden tages af blusset og bolchemassen hældes straks ud over bolchevævet. Undgå at få bolchemasse på siden af gryden. Bolchemassen løber, så vær opmærksom på at massen ikke løber udenfor teflon vævet. Brug skraberne til at samle kanterne ind mod midten.
hjemmelavede bolcher
Ved bolcher med pulver fx. salmiaksalt eller citronsyre, skal dette i først og gerne igennem en si for at undgå klumper. Ellers skal farvestof tilsættes som det første og kan tilføjes ca. et minut efter bolchmassen er kommet på pladen.

hjemmelavede bolcher
Fordel farvestoffet jævnt i bolchemassen ved at samle skraberne fra siderne og ind mod midten og gentag processen fra alle sider.
hjemmelavede bolcher
Når massem er lidt fastere tilsættes smagsstoffet. Bolchemassen skal være faldet i temperatur og dermed fastere, for at sikre smagsstoffet ikke fordamper grundet en for høj temperatur.

hjemmelavede bolcher
Bolchemassen æltes med skraberne ved samme fremgangsmåde som tidligere. Ved bolcher som spejderhagl, der har meget pulver kan det være lettere at ælte massen med hænderne. Pas på du ikke brænder dig. Brug lette og hurtige bevægelser, massen skal være varm for at være formbar. Rør så lidt ved massen som muligt. Hver gang du rører ved massen bliver den kølet, hvilket afkorter tiden hvor massen er formbar.
hjemmelavede bolcher
Brug en skraber eller saks til at klippe et mindre stykke af bolchemassen og rul den ud til en pølse i den tykkelse du gerne vil have dine bolcher bliver. Tip: Læg bolchemassen i en klump så den holder på varmen, imens du arbejder med bolche pølsen.

hjemmelavede bolcher
For at opnå den klassiske trekantede bolche form, drejes bolche-pølsen 1/4 omgang inden hvert klip. Vær opmærksom på, at bolcherne smelter sammen, hvis de kommer i kontakt med hinanden.
hjemmelavede bolcher
Lav slikkepinde til sidst, hvis bolchemassen bliver for kølig og derfor hård at klippe. Tril en kugle, stik pinden i og form massen efter ønske.

Mine 10 bedste tips til hjemmelavede bolcher

Efter flere portioner med hjemmelavede bolcher har jeg gjort mig nogle erfaringer, som jeg deler med dig her:

  1. Det kan være en fordel, at være to personer første gang og have sakse til alle mand, da der er ikke tid til at skiftes.
  2. Sørg for at have redskaber og ingredienser klar fra start.
  3. Brug en pensel eller et stykke sammenfoldet køkkenrulle til at fordele olie på redskaberne.
  4. Hvis du laver bolcher alene, kan det være lettere at benytte én bolcheskraber og holde vævet med den anden hånd. imens dejen æltes.
  5. Tag små portioner fra bolchemassen og form bolcherne ad flere omgange.
  6. Brug lette og hurtige bevægelser med bolchemassen.
  7. Hvis massen bliver for fast, kan den opvarmes på en bradepande med bagepapir i ovnen på ca 75°C varmluft.
  8. Pak bolcherne lufttæt, når de er let afkølede. Hvis du venter for længe klistrer de sammen i beholderen.
  9. Drys evt. bolcherne med fx druesukker eller lakridspulver, inden de pakkes. Det giver overfladesmag og sørger for at bolcherne ikke klistrer sammen.
  10. Bolchemassen går let af gryden med vand, også hvis massen er brændt på. Sæt gryden i blød og lad vandet gøre sit.

Min første oplevelse med hjemmelavede bocher

Jeg startede med at læse helt kort omkring hjemmelavet slik, og hvordan det hele egentlig foregår, når man laver hjemmelavede bolcher. Jeg valgte ikke at se videoer omkring bolchefremstilling, men det kan måske være en hjælp for dig.

Her er en video fra Bolsjehuset, der forklarer hvordan de laver bolcher.

Nå, hvordan gik det så for mig?

Jeg sprang ud i det med en optimistisk tilgang, og Kongen af Danmark så ud til at være en god begynder opskrift.
Først vejede jeg ingrediserne af og satte bolche grundmassen til kogning. Imens bolche grundmassen stod på blusset, begyndte jeg at smøre redskaberne ind og afmåle farvestof og smagsaroma til Kongen af Danmark bolcher af.

Massen skulle jo op på 162°C, så jeg tænkte, at det nemt kunne nås under opkogningen. Det kunne det ikke.
Jeg troede selv, at jeg havde helt styr på bolchemassen, for der var et godt stykke op til de 162°C, men lige pludselig tog det fart, og så stod jeg dér med kun halvdelen af redskaberne klar.
Udfordringen for mig var, at det var en helt ny oplevelse, og jeg måtte gentagende gange sikre mig, at jeg fulgte opskriften.
Men al tid er kostbar, når det kommer til bolchefremstilling.
Det tog under et minut for bolchemassen at brænde på, og den nåede næsten at karamellisere pga. den høje temperatur, så jeg var nød til først at hælde den på teflonvævet, så bolchemassen kunne størkne, inden jeg kasserede den.

Okay, ny portion grundmasse til bolcher.

I mit andet forsøg var jeg bedre forberedt. Alle ingredienser var afmålt, redskaberne var smurt, jeg havde læst godt på opskriften og allieret mig med en kollega, som stod i baggrunden og fortalte step-by-step, hvad jeg skulle gøre.

Farvestoffet blev tilført efter et minuts tid, og da det var jævnt fordelt i massen, tilførte jeg straks smagsaromaen. Jeg er ret sikker på, at jeg tilførte smagsstoffet for hurtigt. Bolchemassen må have været for varm, for der kom en del damp, idet jeg tilførte stjerneanisolie til mine Kongen af Danmark bolcher. Selvom det gav en duft af bolcher i hele huset, er det ikke noget jeg kan anbefale.

Bolchemassen blev æltet med skraberne, og for hver samling af massen, blev den mere fast og dermed også tættere på næste step, form og klip. Tanken om den varme bolchemasse havde ikke strejfet mig, men fordi flere af mine kollegaer mente, at det var nødvendigt med handsker, var jeg  blevet smånervøs for mine små kontorfingre.

Derfor test-klappede jeg bolchemassen et par gange, og så snart jeg kunne, formede jeg den til en pølse med hurtige bevægelser, og selvom bolchemassen var varm, forløb det hele smertefrit og uden brændte fingre.

Et fif, jeg ville have haft meget gavn af hér, var at holde massen varm og bruge mindre portioner ad gangen, jeg blev nemlig hurtigt en smule presset på tid, fordi bolchemassen størkner så hurtigt. Heldigvis havde jeg også lagt pindene til slikkepinde frem, og det passede bolchemassen perfekt til på dette stadie.

Alt i alt

Mit første forsøg med bolcher var lidt af en rutsjetur.

Alligevel var jeg allerede klar til at gå igang igen.
Det var en super hyggelig aktivitet, hvor jeg glemte tid og sted, og jeg kan afsløre, at bolcherne hurtigt fik ben at gå på, både blandt familie og kollegaer.

Jeg gik staks igang med at undersøge, hvordan jeg kunne udvikle min teknik og lave mere avancerede bolcher.

Mit 2. forsøg med bolchefremstilling

Denne gang havde jeg styr på fremgangsmåden, og efter endnu en omgang med bolcher i den klassiske trekantede form, bevægede jeg mig ud i nye teknikker. Her kan jeg anbefale guides fra Bolsjehuset, der viser hvordan man laver bolcher med slag og videoen hvor de viser, hvordan man laver bolcher med striber.

Vær opmærksom, når du hakker bolcherne i stykker, her kan det være svært at kontrollere bolchemassen.
Tip: Hvis du har en brødskærer, kan den med fordel bruges her.

Brug evt. mindre portioner bolchemasse end vist i videoen første gang for at lette processen.
Tip: Hold resten af massen varm på en bageplade, evt. i ovnen som beskrevet tidligere.
Vær opmærksom på, at de to portioner ikke smelter sammen.

Jeg blev overrasket over, hvor hurtigt jeg kunne se en forbedring i min teknik. Så snart jeg havde styr på rækkefølgen til ingredienserne, kunne jeg fokusere på teknikken og begive mig ud i forskellige former og størrelser på bolcherne.
Der findes ingen korrekt form, og jeg kan afsløre, at de smager lige så godt når de er skæve.

hjemmelavede bolcher

Derfor skal du lave hjemmelavede bolcher

Jeg må ærligt indrømme, at jeg var blæst bagover allerede efter min første oplevelse med hjemmelavede bolcher.
Det var en sjov aktivitet og jeg elsker, at der er plads til at lade fantasien få frit løb, og at jeg derfor kan kreere lige præcis dén slags bolcher, der falder mig ind. Ved bolchefremstilling er der nemlig uendelige muligheder, når det kommer til smagskombinationer, kreative mønstre, bogstaver eller forme, og det er derfor et rent slaraffenland for kreative sjæle med en sød tand.

Det er blevet den store familieaktivitet i mit hjem, og det er til stor glæde for venner og familie. Jeg har altid været glad for at kunne give noget, jeg har lagt kærlighed og omtanke i, og hjemmelavede bolcher har vist sig at være en sikker vinder i min omgangskreds. Jeg pakker dem i bolcheposer eller syltetøjsglas og binder gerne en sløjfe eller sætter en blondekant på for at gøre den ekstra fin.

Hvis du er til kreativ hygge, alene eller med flere, kan jeg kun anbefale at kaste dig ud hjemmelavede bolcher.

hjemmelavede bolcher

Fra venstre: 1. Spejderhagl – 2. Kongen af Danmark – 3. Appelsindrops – 4. Kongen af Danmark og Lakrids – 5. Appelsin med slag af Røde hunde.

Her i blogindlægget fik du:

  • En step-by-step guide til, hvordan man laver bolcher.
  • Gode råd til at lave hjemmelavede bolcher.
  • Teknikker til stribede bolcher og bolcher med slag.

Gå på opdagelse i de mange smagsvarianter og prøv at skabe dit favorit-bolche.
Mine kollegaer var især begejstrede bolcherne med smag af Kongen af Danmark og lakrids striber (nr. 2 fra højre på billedet ovenfor).

18 Kommentarer
2
Facebook Pinterest
mm

Sanne Balle

Sanne har altid været glad for at fordybe sig i kreative projekter, store som små. Blyanter og penselstrøg har fra barns ben haft en helt særlig plads i Sannes hjerte, men hun nyder også at kaste sig ud i nye områder og teknikker, der udfordrer og inspirerer.

forrige indlæg

Gør din julegaveindpakning kreativ

næste indlæg

Bryllupsinvitationer med et personligt præg

Dette kunne også være noget for dig

Lav selv fine perlesmykker

4. oktober 2022

Lær hemmeligheden bag blomster af crepepapir

10. september 2021

Lær at hækle: En begynderguide til dig

25. juni 2018

Hækling for venstrehåndede: Lær at hækle her

24. juli 2020

Akvarel for begyndere: din helt egen teknikskole

10. august 2021

Dekoration med Sticky Base: din nye bedste ven

18. februar 2020

7 kreative idéer til børn

14. december 2022

Cricut – udforsk en verden af kreative muligheder

19. april 2021

Vil du hjælpe andre med din kreativitet?

6. marts 2020

Knyt kreative macramé-knuder

29. marts 2023

18 Kommentarer

Charlotte Byberg 17. december 2021 - 18:34

Jeg vil gerne prøve at kaste mig ud i at lave popkorn slikke pind med chokolade overtræk som dem i tivoli. Har i en opskrift tænker at der skal laves en bolche gundmasse til at klistre popkorn sammen udstikkes og derefter pind i og overtrækkes med chokolade

Svar
Maria Bovbjerg 6. januar 2022 - 15:57

Hej Charlotte, Beklager det sene svar. Jeg håber, at du fandt en bolcheopskrift til dine popcorn slikkepinde:) Ellers var der en opskrift i selve indlægget.
MVH Maria

Svar
Morten 22. november 2021 - 18:53

Hej Bianca
Vi har en stor pose bolcher ( ca. 1,5 kg.) som er købt i forbindelse med en konfirmation. Vi må nu erkende, at vi ikke kommer til at spise dem og vil derfor høre om du har nogen erfaring med, om man kan “omsmelte” dem og lave en ny portion.
Vi er lidt erfaring i bolchekogeriet, men ikke lige i at starte med en portion der allerede er lavet.
Kan du evt. komme med et bud på, om det kan lade sig gøre eller om vi skal spise konfirmationsbolcher til jul:-)
Vh
Morten

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 1. december 2021 - 14:08

Hej Morten
Jeg har desværre ikke selv erfaring med at omsmelte bolcher. Umiddelbart tror jeg ikke, det er den bedste idé, så jeg ville enten købe nye råmaterialer eller spise konfirmationsbolcher til jul 🙂
Mvh. Bianca

Svar
Karla Strandberg Thygesen 16. juli 2021 - 13:16

Kan man lave bolsjer uden druesukker?

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 20. juli 2021 - 11:52

Hej Karla.
Jeg har ikke selv prøvet at lave bolsjer uden druesukker, men måske kan du forsøge at bruge alm. sukker i stedet. Jeg er dog sikker på, at du kan erstatte mængden i opskriften med glukose.
Mvh. Bianca

Svar
Dorthe Røgeskov 20. april 2020 - 16:51

Hej
Vi har fået et bolsjefremstillingssæt i gave
Vi har nu forsøgt at lave dem flere gange og har været heldig en gang. De andre gange blev bolchemassen hvid og hård ca et par minutter efter vi har hældt den 162 grader masse ud for at arbejde med den
Har I en ide om hvad det kan skyldes ?
På forhånd tak for svar
Venlig hilsen Dorthe

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 29. april 2020 - 11:47

Hej Dorthe.
I forsøget på at give dig et kvalificeret svar har jeg haft dit spørgsmål sendt forbi Urtegaarden, som er leverandør på vores bolche-materialer. De svarer, at problemet kan opstå, når varmen ikke kan komme væk fra bolchemassen. Det vil sige, at underlaget ikke kan absorbere mere varme. Enten hvis du har forsøgt at lave flere portioner lige efter hinanden uden at skifte underlag (bagepladen) eller hvis du ikke har tilpas med varmeabsorberende materiale (fx et håndklæde) neden under bagepladen.
Håber det kan hjælpe dig lidt på vej 🙂
Mvh. Bianca

Svar
Jeanette 24. februar 2019 - 17:13

Hej igen Bianca
Tusind tak for din tilbagemelding på mit spørgsmål i januar. Nu har jeg fået øvet mig mange gange, og har konstateret, at bolsjerne bliver knapt så hårde, når jeg bruger en grundmasse med 5 dl sukker, 1,5 dl druesukker og 1,5 dl vand. De første gange brugte jeg 4 dl sukker, 1,5 dl druesukker og 1 dl vand, og der blev bolsjerne for hårde, synes jeg. Det gør ingen forskel om man koger massen langsomt op eller giver fuld skrue på blusset.

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 25. februar 2019 - 7:46

Hej Jeanette.
Tak for at du skriver igen. Det er fedt, at du har øvet dig så meget, og ikke har givet op undervejs 🙂
Og hvor dejligt, at du har fundet en løsning. Tak for det gode råd.
Mvh. Bianca

Svar
Tina Mølgaard 4. januar 2019 - 16:09

Min datter og jeg har lavet flere gode bolsjer. Men pludselig er bolsjemassen begyndt at blive brun/brændt i smagen når vi nærmer os de 150-155 grader??

Har ikke ændret på noget som helst

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 10. januar 2019 - 15:12

Hej Tina.
Bolchefremstilling er ikke min stærke side, så jeg har været i kontakt med vores leverandør af bolcheprodukter i forsøget på at svare på dit spørgsmål.
De siger, at der højst sandsynligt er noget galt med det termometer, du bruger, hvis sukkermassen brænder på, før termometret viser 162 grader. Du kan prøve at tjekke, om den blå sprit streg på termometret er brudt? I så fald skal det skiftes 🙂
Mvh. Bianca

Svar
Jeanette 2. januar 2019 - 20:40

Hej – og godt nytår 🙂
Jeg var så heldig at få en startpakke til bolsjekogning i julegave, og er allerede meget begejstret for at lave bolsjer. Jeg synes dog de bliver ret hårde. Mener jeg så et sted, at man skal lade bolsjemassen koge 15-20 minutter og ikke på fuldt blus for at nå de 162-165 grader. Dette skulle gøre, at bolsjerne bliver knapt så hårde. Er der nogen, der har erfaring med det og måske har nogle gode råd?
Vh og på forhånd tak
Jeanette

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 10. januar 2019 - 15:07

Hej Jeanette.
Også godt nytår til dig:-)
Sikke da en dejlig julegave. Jeg vil forsøge at besvare dit spørgsmål, men bolchefremstilling er ikke min stærke side.
Derfor har jeg været i kontakt med vores leverandør af bolcheprodukter. De siger, at de aldrig har prøvet at koge bolsjer op langsomt, sådan som du beskriver det. Men hvis man overfører teorien fra karamel kogning, burde det være muligt at lave et ”mindre hårdt” bolsje. Karameller koges langsomt op til ca. 130 grader for netop at gøre den tyggevenlig. Koges karameller for hurtigt op, bliver de hårde som bolsjer.
Så prøv og se om det kan lykkedes – og meld gerne tilbage her, hvis du gør dig nogle spændende erfaringer 🙂
Mvh. Bianca

Svar
Tina Mølgaard 19. december 2018 - 21:32

Min datter oplever at nogle gange vil hendes bolsje masse simpelhen ikke blive hård efter klipning. De bliver nærmest lidt som hårde skumfiduser ??

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 21. december 2018 - 11:58

Hej Tina.
Hmm, det lyder ikke helt godt. Jeg er ikke selv så erfaren med bolchefremstilling, men jeg har spurgt nogle kolleger til, hvorfor det mon kan være. Et bud er, at I bruger for meget vand i massen, eller også kommer temperaturen ikke helt så højt op, som det skal.
Jeg håber, at I finder ud af det og får lavet nogle lækre hapsere:-)
Mvh. Bianca

Svar
Bertram 27. maj 2018 - 13:05

Hvor kan man købe smag og farve?

Svar
mm
Bianca Hagenstjerne 30. maj 2018 - 9:13

Hej Bertram.
Du kan finde forskellige smagsolier, slikfarver og andet tilbehør til din slikfremstilling her: https://www.cchobby.dk/hobbyartikler/stobemasser-og-modelleringsmasser/slikfremstilling
Mvh. Bianca

Svar

Skriv en kommentar Annuller svar

Populære Indlæg

  • Lær at hækle: En begynderguide til dig

    25. juni 2018
  • Lav hæklet julepynt – 9 skønne idéer

    9. oktober 2017
  • Sådan laver du flettede julestjerner – og 7 andre idéer med stjernestrimler

    10. september 2017

Seneste indlæg

  • 8 kreative idéer til smuk bordpynt

    19. marts 2024
  • Kreativ påskepynt for børn og voksne

    26. februar 2024
  • 8 idéer til hækling, macramé og punch needle

    5. februar 2024
  • Støb og modellér trendy home decor til dit hjem

    8. januar 2024
  • Lad børnene eksperimentere med sjove monstre og søde sager

    8. januar 2024

Sociale medier

Facebook Instagram Pinterest
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

Creativ Company | Rasmus Færchs Vej 23 | 7500 Holstebro | 96 13 30 10 | mail@cchobby.dk
© 2022 Creativ Company - Alle rettigheder forbeholdes

  • Dansk
  • Swedish
  • Norwegian Bokmål
  • Dutch
  • Finnish