Vi har alle sammen nogle særlige stykker julepynt, som skal frem hvert år til jul. Ikke sandt?
Den store julekugle, du har arvet fra din bedstemor. Det spraglede juleophæng, som børnene har lavet i børnehaven. Julehjertet, du selv flettede som barn.
Men det betyder jo ikke, at du ikke kan lave ny julepynt igen i år…
Hos CChobby udvikler vi hvert år nye idéer og skønne produkter til hjemmelavet julepynt og kreativ julegaveindpakning, så du altid kan få en kreativ og hyggelig juletid.
I år kan du bl.a. lave ny julepynt med disse 5 temaer:
- En eventyrlig jul med nøddeknækkeren
- Rustik julepynt med læderpapir
- Bring naturen indenfor til jul
- Lad nissen overraske og drille i december
- Hold en kreativ jul i børnehøjde med polartema
Du kan også finde alt, du får brug for til din hjemmelavede julepynt her.
1. En eventyrlig jul med nøddeknækkeren
“Der var engang en nøddeknækker”…
Der er mange grunde til at dykke ned i nøddeknækker-eventyret, når du vil lave julepynt. For det emmer af traditioner og nostalgi, som du kan se her, hvor vi har samlet en lang række kreative idéer og produkter med udgangspunkt i den klassiske fortælling.
Her er fokus på klassiske figurer som nøddeknækkeren, nissen og ballerinaen, ligesom trommer og gyngeheste er gennemgående motiver. Og der er noget for enhver, hvad enten du er mest til dekoration, juleklip eller gaveindpakning, som du kan se herunder.
Gyngehest dekoreret med hobbymaling, glitter og mini glaskugler
Er du vild med at dekorere, så er denne idé noget for dig.
Her skal du nemlig finde både hobbymaling, limpistol, lak og glitter frem – og så skal du bruge den nye klæbemasse sticky base. Sticky base er en modelleringsgel, der fungerer som en lim, og den er genial til dig, der dekorerer med småpynt.
Du kan nemlig blande forskellig pynt ind i massen (glitter, pailletter, perler, osv.) og sætte det direkte på der, hvor dekorationen skal være. Fx er gyngehestens saddel og grime lavet med sticky base og mini glaskugler i guld, der er sat på træet uden brug af yderligere lim.
Sticky base er selvhærdende med en tørretid på ca. 24 timer, og den tørrer klart op.
Metalring pyntet med bjælder og karton mærkater
Hvis juleklip er din yndlings aktivitet, når julen nærmer sig, så kan du lade dig inspirere af disse pyntede metalringe til ophæng.
Med udgangspunkt i de smukke metalringe (som du kan få i to forskellige størrelser) kan du klippe og stanse pynt af designpapir, som du limer på begge sider af ringen. Brug disse mærkater med forskellige motiver fra nøddeknækker-temaet, som du kan klistre på ringen eller montere på en snor i midten.
Du kan også skabe ekstra hygge med små bjælder og en LED lyskæde.
Indpakning af julegaver med pynt
Vil du gøre noget særligt ud af julens gaveindpakning af både pakkekalender og julegaver, skal du se her.
Tanken med denne idé er, at du skaber fokus på den flotte udsmykning med fx kartonmærkater, 3D stickers med løse pailletter, du kan ryste og små bjælder. Det kan du nemt gøre med gavepapir med et diskret motiv, fx af små juletrommer eller små instrumenter og julehjerter.
Du kan også lægge små overraskelser i smukke gaveæsker med gulddetaljer i enten nøddeknækker-motiv eller med form som en tromme.
Kom godt i gang med gaveindpakningen her.
2. Rustikt hjemmelavet julepynt med læderpapir
Læderpapir er et 100% vegansk materiale, der bedst kan forklares som et kraftigt papirmateriale med en specialbehandlet overflade, der gør, at du bl.a. kan sy i det. Og så er det superstærkt ligesom læder. Men læderpapir skal opleves – med både øjne og hænder.
Du kan bruge det med til bred vifte af kreative teknikker. Fx kan du dekorere muleposer og penalhuse af læderpapir og lave dit eget home decor med materialet. Og så kan du bruge det til din hjemmelavede julepynt, som du kan se eksempler på herunder.
Vil du læse mere om, hvad læderpapir er for noget, kan du finde information her.
Juletræer af udstanset læderpapir i lag på lag
Det er oplagt at bruge læderpapirets naturfarver sammen med ægte træ som i denne idé, hvor et par juletræer glitrer i julemørket.
Med et lag-på-lag stansejern med “æg”-motiv kan du få ensartede læderpapir udklip i forskellige størrelser, som du limer på en kegle af styropor med en limpistol. Brug forskellige læderpapir designs i ark eller ruller, som du både kan få i ensfarvede, med mønstre og med gulddetaljer.
Se hele step-vejledningen her, og få et overblik over materialerne.
Flettet julehjerte i læderpapir
Du kan også bruge læderpapir til dine juleklassikere, fx flettede julehjerter. Ved at blande det utraditionelle materiale med et traditionelt juleophæng får du en skøn dynamik, som du kan nyde hele december.
Her er to bud på, hvordan du giver juleophænget et nyt udtryk:
- Klassiske flettede julehjerter i et materialesæt med udstansede dele i forskellige designs
- Et anderledes flettet julehjerte af læderpapir stjernestrimler
Du kan finde mange flere flettede julehjerter her.
Kurv i læderpapir flettestrimler med nitter
Har du mod på et lidt større projekt? Og er du vild med flette-teknikken?
Kurven her er lavet med læderpapir flettestrimlerlæderpapir flettestrimler, som er sat sammen med lim og nitter. Du kan få flettestrimlerne i flere udgaver, fx med guldprikker, med et blomstret motiv eller i ensfarvet lys brun, så du kan tilpasse kurvens udseende alt efter, hvor den skal bruges.
Vi har lavet en gratis og udførlig vejledning til dig her, hvor du både kan se processen i billeder og finde de nøjagtige mål og materialer, du skal bruge. Så kommer du nemt i gang.
3. Bring naturen indenfor til jul
Gran, kristtjørn, kogler, mistelten og halm.
Naturens egne materialer er populære at bruge som del af den hjemmelavede julepynt og årets juledekorationer. Og det kan du gøre på mange kreative måder.
Herunder kan du se eksempler på, hvordan du kan bringe lidt mere af naturen indenfor til jul.
Juletræer og juledekorationer af levende grønt pyntet med mini glaskugler
Først skal du se et par forskellige idéer, som på nydeligste vis illustrerer, hvordan naturen kan bruges kreativt til din julepynt.
Du kan bl.a. lave stilfulde juletræer med blade fra kristtjørn, som du lag for lag sætter på en metalstang på fod. Opdel bladene i tre størrelser, så dit juletræ er bredest i bunden og smallest i toppen. Bind grenene fra kristtjørnen rundt om metalstangen som stamme på dit juletræ.
Med klæbemassen sticky base kan du dekorere direkte på dit dekorationsemne som her, hvor hyacinterne er beklædt med flotte mini glaskugler. Sørg for at fjerne rødder og jord fra løgene, inden du går i gang. Bland de ønskede mini glaskugler i din sticky base, og put et fint lag rundt om løgene, inden du fastgør dem til metalstangen.
Halmstjerne ophængt i metalring
Et andet naturmateriale, som du skal have indenfor og bruge som del af årets julepynt, er halm.
Det kan du fx gøre med denne julestjerne, du kan bruge som ophæng i en metalring. Teknikken kan du lære i videoen herunder, og du kan finde alle materialerne her.
Tip: Læg halmen i blød i vand i minimum 4 timer før brug. Tør det let i et viskestykke, inden du begynder at arbejde med det, så det ikke er sjaskvådt – men heller ikke knastørt. Når halmen er helt tør, flækker stråene nemlig nemt ved berøring.
4. Lad nissen overraske og drille i december
Hvad mon nissen har fundet på i dag?
Intet kan fortrylle familiens yngste så meget som en nissedør i december. Du kan i hemmelighed lave et magisk mini-univers fyldt med kreativitet, overraskelser og drillerier. Måske lægger drillenissen barnets sutsko i fryseren, farver mælken eller inviterer alle bamserne til teselskab?
Når du læser videre, kan du se eksempler på, hvordan nissen kan bo og sjove aktiviteter, nissen laver, når ingen kigger.
Nissens loftlem
Du kender nok den klassiske nissedør, hvor nissen bor inde i væggen.
Men i år kan det hele vendes lidt på hovedet, for nissen har fået en ny måde at bo på med en loftlem og en sjov rebstige. Dette praktiske materialesæt indeholder alt det, du ser i videoen herover. Det kan nemt monteres under en hylde, et lille skab eller et bord, hvor du kan skabe en skøn julestemning til glæde for hele familien.
Og så kan du og børnene bruge det lille scenarie til at tælle ned til juleaften, hvor I hver dag klipper et hjerte af snoren til nedtælling.
Hvad laver nissen, når ingen kigger?
En del af den magi, der opstår ved at have en nissedør i hjemmet, kommer netop fra spørgsmålet: “Hvad har nissen nu fundet på?”.
Der er uendeligt mange aktiviteter, som nissen kan overraske med i løbet af december. Og nej, du behøver ikke finde på noget nyt hver eneste dag. Jeg er sikker på, at børnene bliver ellevilde over enhver lille ‘magisk’ begivenhed.
Du kan lade nissen lave forskellige ting foran sin dør eller under loftlemmen, så børnene kan forundres over de små tilføjelser, fx:
- Nissen maler et selvportræt med et ministaffeli og lærred
- Nissen henter juletræ med små grantræer og en minikælk
- Nissen bygger en snemand af Foam Clay i hvid glitter og tilbehør til snemænd
5. Hold en kreativ jul i børnehøjde med polartema
Hvis der er nogen, som er mere vild med hjemmelavet julepynt end du og jeg, så er det børn.
De fleste børn jeg kender, elsker i hvert fald at udforske kreative teknikker bl.a. inden for klippe-klistre og modellering. Med polartemaet, hvor vi finder vennerne pingvinen, isbjørnen og rensdyret – og ikke mindst snemanden, har børnene mulighed for at lave julepynt med et stilrent og let udtryk.
Som motiv er en snemand let genkendelig for børn, og figuren er oplagt at bruge til jul. Så kan du også nemt skabe en hyggestund indendørs, når der ikke er sne at lege i udenfor.
Byg en snemand af styropor og Foam Clay
Skal vi ikke lave en snemand?
Selvom der ikke er sne uden for, så skal ingen snydes for at bygge snemænd med gulerodnæser, høje hatte og halstørklæder. Byg en snemand af Foam Clay, som ikke smelter væk, selvom der er tændt godt op i pejsen. Selv de mindste børn kan være med til dette hyggelige projekt.
Materialesættet, som bliver pakket op i videoen herover, indeholder alt det, du skal bruge for at lave tre sjove snemænd.
Snemænd på række af karton og pyntet med Silk Clay
Du og børnene kan også lave jeres egne snemænd på række af karton.
Juleklip er et hit hos børn, og med denne idé skal du både klippe-klistre og finde modellervoksen frem.
Silk Clay klæber på en lang række overflader, bl.a. karton, hvilket gør det endnu nemmere at lave detaljer som øjne, næse og knapper, som stadig har et tredimensionelt udtryk.
Find en gratis skabelon og en liste over materialer her.
Julegaveindpakning med polarmotiv og pop-up snemand
Snemanden kan også gemme sig under juletræet.
Til denne fine idé er julegaven pakket ind i gavepapir med små polarmotiver – og her bruges et sødt gavemærke som en sjov detalje. Gavemærket, som du kan bruge som et til-og-fra mærke, forestiller nemlig en smeltet snemand, hvor hovedet popper op.
Mon ikke dine børn eller børnebørn bliver vilde med det?
Hvad vil du i gang med først?
Vi har alle sammen nogle særlige stykker julepynt, som skal frem hvert år til jul. Men det betyder jo ikke, at du ikke kan lave ny julepynt igen i år…
I blogindlægget her har du set nogle af de nye idéer og skønne produkter, som vi har udviklet til julen 2019. Her er både noget til hjemmelavet julepynt og kreativ julegaveindpakning, så din kreative og hyggelige juletid er sikret.
I blogindlægget her er du blevet præsenteret for 5 forskellige temaer til årets julepynt. Hvad vil du i gang med først?
- En eventyrlig jul med nøddeknækkeren
- Rustik julepynt med læderpapir
- Bring naturen indenfor til jul
- Lad nissen overraske og drille i december
- Hold en kreativ jul i børnehøjde med polartema
Du kan også finde alt, du får brug for til din hjemmelavede julepynt her.
God fornøjelse – og god jul.